Må man pakke grøden ind i dynen?

Kommer der bakterier i grøden, når man bruger dynen til at holde den varm?

Kog bare grøden færdig, mens den er pakket ind i en dyne, men spis grøden umiddelbart efter, da der kan være sporedannende bakterier i kogte ris.

?

Er det i orden, at man koger mælk og risengryn og pakker gryden med grød ind i en dyne, når grøden har nået kogepunktet. Eller kommer der for mange bakterier i grøden, når den har stået der 3-4 timer?
 

M.B. Kristensen, Gilleleje

Svar fra Leif Skibsted

Kog ris og mælk godt igennem, og pak gryden omhyggeligt ind i dynen eller noget andet isolerende.

Sørg for, at der er låg på gryden, og at dynens betræk er rent, så grøden ikke forurenes.

Risengrøden bør spises umiddelbart efter færdigkogning i dyne eller høkasse. Man bør ikke gemme kogte ris eller risengrød i længere tid, da sporedannende bakterier, som ris ofte er forurenede med, kan vokse frem igen efter varmebehandling og give fødevareforgiftning.
 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #bakterier og #grød