Må man gå sur i seng?

Ny forskning peger på, at der er noget om talemåden, der siger, at man ikke må lade solen gå ned over sin vrede.
Person er sur i sengen

Små børn har brug for 14-16 timers søvn, skolebørn 10-12 timer og voksne 6-8 timer. 
 

Man skal ikke skændes lige før sengetid

»Nej, man må ikke gå sur i seng - et skænderi lige inden sengetid kan resultere i, at man er mere sur, når man vågner næste morgen. Den følelsesmæssige tilstand, man har i forbindelse med et skænderi, bliver bedre bevaret og fæstnet i hukommelsen, når vi sover,« siger Mikael Rasmussen, søvnekspert ved Center for Stress og Trivsel. 

Lad ikke solen gå ned over din vrede

Forskere fra University of Massachusetts peger på, at der er noget om talemåden, der siger, at man ikke må lade solen gå ned over sin vrede.

I et forsøg blev en række testpersoner præsenteret for billeder, der fremkaldte meget negative følelser. Den ene halvdel af testpersonerne skulle straks efter lægge sig til at sove, mens den anden halvdel skulle holde sig vågen. Efter 12 timer skulle testpersonerne kigge på billederne igen.

Personerne, der havde været vågne, reagerede mindre negativt på billederne efter 12 timer, mens den anden gruppe, der havde sovet, havde lige så voldsom hjerneaktivitet, som første gang de så billederne. Forsøget konkluderer, at negative følelser bliver bedre bevaret og lagret i hjernen, når vi sover, end når vi er vågne.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Uskyd søvnen efter trumatiske oplevelser

Ifølge Mikael Rasmussen er forskningen især interessant i forhold til større traumatiske oplevelser.

Hvis man for eksempel har været ude for en trafikulykke, er det en god idé at udskyde søvnen så længe som muligt. Hjernens evne til at genkalde de negative følelser er afhængig af, hvor mange timer efter oplevelsen man går i seng. Så hvis man venter med at sove, bliver de negative følelser fæstnet mindre kraftigt i hukommelsen.

Behov for søvn

Små børn har brug for 14-16 timers søvn. 
Skolebørn skal gerne sove 10-12 timer hver nat. 
Hos voksne er søvnbehovet meget individuelt, men de fleste har brug for 6 til 8 timers søvn. 
Ældre mennesker kan ofte klare sig med endnu mindre.

Kilde: netdoktor.dk

 

Hvis man ikke kan udskyde søvnen, kan det gavne at aflede opmærksomheden, inden man lægger sig til at sove, ved at tænke på noget andet eller ved at spille computer.    

Ny viden finder lettere vej til hukommelsen lige før søvnen

Den del af søvnen, der kaldes REM-søvn, fylder 25 procent af vores nattesøvn. Det er i den fase af søvnen, at kroppens psykiske restitution foregår.

»I REM-søvnen gennemspiller vi det, vi har foretaget os i løbet af dagen. Vi visker korttidshukommelsen ren og får sat dagens oplevelser ind i vores langtidshukommelse, så vi kan genkalde dem igen,« siger Mikael Rasmussen.

Man kan altså bruge søvnen og tidspunktet for søvnen til at hjælpe hjernen med i større eller mindre grad at huske ting. Det kan man også bruge, hvis man har læst noget, man skal huske. Hvis man læser, lige inden man lægger sig til at sove, kan den nye viden lettere finde vej til hukommelsen og blive der.      

Læs mere om