Må kartofler spises rå?

Er det tradition, eller er der en grund til, at kartofler ikke spises ukogt?
?

Er det tradition, eller er der en grund til, at kartofler ikke spises ukogt? Både min søn og jeg kan indimellem ikke dy os for en rå karfoffel. Skal vi lade være med at spise rå kartofler?

Charlotte Sommerfeldt, Hillerød

Svar fra Leif Skibsted

Kartoffelplanter indeholder solanin og andre giftstoffer, der kemisk betegnes alkaloider. Alkaloiderne findes mest i de grønne plantedele og kartoffelspirer, der aldrig må spises.

Indholdet er meget afhængigt af kartoffelsorten, og de kartofler, vi i dag dyrker og spiser, har et lavt alkaloidindhold i knoldene. Derfor er det normalt ikke farligt at spise en enkelt rå kartoffel, især ikke hvis det er en »ny kartoffel«. Giftindholdet stiger ved opbevaring vinteren over og især i »stødte« kartofler og i kartofler, der er begyndt at spire. Kartofler, der er blevet grønne af lys, bør kasseres, da lys også øger giftindholdet.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #grøntsager, #helbred, #ernæring og #kartofler