Må jeg spise de rå bær fra aroniabusken?

Skal bærrene behandles, før man spiser dem, eller kan jeg trygt putte dem rå i min smoothie?
?

Jeg har to store aronia/surbær-buske i haven. Jeg har læst mig til, at bærrene er meget sunde og har derfor i år for første gang plukket flere kilo store flotte bær, som jeg har frosset sammen med et par skefulde stevia.

De smager jo ganske surt, men når jeg kommer en stor skefuld i min smoothie sammen med de andre frugter, kan man ikke smage det sure. Nu har jeg imidlertid lige læst, at man ikke må spise rå hyldebær, og bliver derfor i tvivl, om det også kunne gælde for aronia. Skal bærrene behandles, før man spiser dem, eller kan jeg trygt putte dem rå i min smoothie? 

Kirsti Olsen, Frederiksværk:

Svar fra Leif Skibsted

Bær af aronia, som på dansk hedder surbær eller sortrøn, kan spises rå. Aronia hører til rosenfamilien og indeholder ikke stoffer, der danner blåsyre eller andre sundhedsskadelige stoffer som bær og blade fra hyld. Bær af aronia indeholder som hyben C-vitamin. Det høje indhold af polyphenoler gør bær af aronia til en rig kilde til antioxidanter.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #frugt og #bær