Må børn gå med makeup?

Selv om det kan være sjovt at lade lille Lise prøve mors røde læbestift eller at give den store pige lidt blå øjenskygge på øjenlågene til en festlig lejlighed, skal man være opmærksom på, at der er meget kemi i makeup.

Der findes mange makeupprodukter, der henvender sig til børn og unge, men det er desværre ingen garanti for, at der ikke er skadelige kemikalier i produkterne.

Gode råd, når du skal sminke dit barn

  • Køb faste farver frem for flydende. Jo mere flydende, des mere konservering er der i
  • Køb kun produkter, hvor du kan læse, hvad der er i
  • Brug kun sminke ved særlige lejligheder
  • Undgå parfumestoffer og essentielle/æteriske olier
  • Brug en fed creme under sminken
  • Lad ikke sminken sidde for længe
  • Lad være med at sminke for tæt på øjnene

 

 

En gang allergi altid allergi

Har man først udviklet hudallergi, også kaldet kontaktallergi, vil man have det for livet. Denne type allergi er blandt andet karakteriseret ved, at reaktionen kan komme meget forsinket, nogle gange flere dage efter at man har været i kontakt med det allergifremkaldende stof i makeuppen.

Børn tåler dårligere makeup end voksne

I Forbrugerrådet Tænk fortæller de, hvordan børn er mere sårbare over for stoffer i makeup.

»Børn vokser og udvikler sig og er derfor mere sårbare overfor kemikalier end voksne. De er ikke færdigudviklede endnu, og derfor kan skadelig kemi have en uhensigtsmæssig effekt. De hormonforstyrrende stoffer mistænkes blandt andet for at føre til tidlig pubertet, dårlig sædkvalitet og testikelkræft,« siger seniorrådgiver Claus Jørgensen, der er miljø- og samfundsansvarlig i Forbrugerrådet Tænk.

Sminkeprodukter til børn er ingen garanti

Der findes mange makeupprodukter, der henvender sig til børn og unge, men det er desværre ingen garanti for, at der ikke er skadelige kemikalier i produkterne. Det viser en undersøgelse, Forbrugerrådet Tænk har lavet.

Forbrugerrådet Tænk har på en hurtig shoppetur fundet 27 produkter, der henvender sig til børn og unge under 16 år, og som alle indeholder stoffer fra EU's liste over hormonforstyrrende stoffer.

»Sminke til børn skal leve op til samme lovgivning (kosmetikforordningen) som kosmetik og plejeprodukter til voksne. Vi har dog i vores tests fundet blandt andet parabener, som har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg. Senest fandt vi parabener i den makeup, der fulgte med de blade, der henvender sig til børn lige under og i starten af puberteten. Parabenerne er tilladt i børneprodukter, selv om de er mere sjældne i dag end for nogle år tilbage,« siger seniorrådgiver Claus Jørgensen.

Gå efter svanemærket og de gode producenter

Forbrugerrådet Tænk har lavet en liste over producenter, der oplyser, at de ikke bruger hormonforstyrrende stoffer i deres kosmetikprodukter. Den liste kan ses her.

Man skal stadig være opmærksom på, om produkterne indeholder parfume eller andre allergifremkaldende stoffer. Man kan også gå efter svanemærket, som garanterer, at der ingen hormonforstyrrende stoffer er i produktet, og som oftest har parfumefri og allergivenlige varianter.

Hårfarve kan også være skadeligt

I Astma-Allergi Danmark får de også henvendelser fra forældre, der vil farve deres børns hår. Men der er mange kemikalier i hårfarve, og det hjælper ikke at vælge en økologisk variant.

»Der er ikke noget, der tyder på, at økologiske hårfarver er bedre end konventionelle,« siger Betina Hjorth.

Sådan får du pigerne til at vente med makeuppen

Men hvad skal forældre så gøre, når deres børn og unge piger - de såkaldte tweens - gerne vil gå med makeup:

»Forbud kan gøre det mere interessant. Snak med barnet om, hvad det er, der gør, at de gerne vil begynde at bruge makeup. Kan man lave aftaler i klassen på linje med alkoholpolitik, hvor man eksempelvis aftaler, at makeup kun må komme på til fest, men ikke i hverdagen? Og husk så at rense makeuppen af igen, inden børnene går i seng,« siger Betina Hjorth fra Astma-Allergi Danmark.

Kilde: Astma-Allergi Danmark

Se, hvad vi ellers skriver om: #allergi, #kemi, #makeup og #hormon