Lyt til din kone, mand

Mænd er mere syge og lever kortere end kvinder, men samtidig synes de selv, de har det godt. Svend Aage Madsen, formand for Selskab for Mænds Sundhed, vil have sundhedsvæsenet til at blive bedre til at skabe maskulin kontakt

Svend Aage Madsen er chefpsykolog på Rigshospitalet og formand for Selskab for Mænds Sundhed

Maskulin sundhed

Mænd lever 4-5 år kortere end kvinderMænd har en over-dødelighed af næsten alle sygdommeNæsten alle sygdomme forekommer hyppigere hos mændMænd bruger den praktiserende læge 30 procent mindre end kvinder

Kilde: Selskab for Mænds Sundhed       

Det har affødt, at kvinderne kender sundhedsvæsenet bedre. De kommer til lægeundersøgelser med børnene og har måske lige et tillægsspørgsmål, som handler om dem selv, og de har en god kommunikation med lægen og sundhedsvæsenet i det hele taget. Og det har også betydet, at sundhedsvæsenet er rigtig godt til at kommunikere til kvinder.

På den måde er der opstået en sammenhæng mellem kvinders funktion og sundhedsvæsenets tilbud, som øger kvinders sundhed. Hvis man kigger på, hvornår kønsforskellen i mænds og kvinders sundhedstilstand i forhold til middellevetid har været størst, så er det, fra velfærdssamfundet udbyggede sundhedssystemet i 1970 og fremefter.

Vil det ikke ændre sig med de nye generationer af mænd, som i højere grad tager sig af deres børn?

Det ser ud til, at unge mænd omkring 25 år er bedre til at få tjekket deres helbred. Det kan dels handle om, at de er på nogle arbejdspladser, som tilbyder helbredstjek.

En anden mulighed er, at når unge mænd begynder at engagere sig i at være fædre, så får de også lejlighed til at tænke over, hvordan barnet har det, og at barnet skal til lægen. Så de lærer både sundhedsvæsenet at kende, men tager også sig selv mere alvorligt, fordi man, idet man bliver far, får en anden holdning til at passe bedre på sig selv.

Der er jo massevis af information om sundhed, livsstil og sygdomme tilgængelig – også i former, som ikke er en kampagne fra Sundhedsstyrelsen – på nettet, i medierne eller som gadgets. Kan det ikke tiltale mændene?

Jeg tror bare, man skal være opmærksom på, at emnet ikke interesserer mænd ret meget. For selv om det er pakket ind i lækre it-løsninger, så kan man stadig vælge, om man vil beskæftige sig med sundhed eller eksempelvis fodbold.

Hvis man kigger på medierne, så er der stor forskel på, hvilke emner de behandler. I de medier, hvor der er madopskrifter, tøj og mode, er der typisk også noget om sundhed. Hvorimod de medier eller sektioner i aviserne, som handler om fodbold, pc’er og motorsport, er blottet for sundhedsbudskaber. I den forstand er mændene underinformerede, for sundhedsbudskaberne optræder ikke i de medier, som tiltrækker dem.

Måske kan nogle af de nye gadgets bane vejen. Jeg fandt lige ud af, at der er en skridttæller på min nye iPod nano. Men det interessante er, hvor mange kvinder og hvor mange mænd der så vil sætte den til?

Hvad kan man selv gøre som mand?

Det mest sikre, en mand kan gøre, er at lytte til, hvad hans kone siger til ham. Og så skal han rette sig efter det. Det vil sikkert være den største chance for at leve længere.

Hvis mænd selv skal handle, er det vigtigt, at de bliver opmærksomme på, at de betyder noget for andre. Mange mænd har en tendens til at tænke, at hvis der er noget galt, må jeg klare det selv. Derfor er det en vigtig pointe, at der faktisk er nogen, som bliver glade, hvis de lever længere, og vil blive kede af det, hvis de ikke lever eller bliver syge.

Det bliver meget ofte sådan, at mændene skal ændre sig – men jeg mener, at det er sundhedsvæsenet, der må komme til mændene, snarere end at mændene skal blive som kvinder. Det er selvfølgelig klart, at hvis de ikke gider at snakke, så kan man ikke hjælpe dem, men man bør forske i og finde metoder til, hvordan man kan nå mændene bedre.
For når de siger, at det går godt, så skal man ikke tage det fra dem. Man er nødt til at bevare optimismen og lalleglæden, samtidig med at man får talt konkret om problemet.

Hvad med kvinderne, hvordan skal de blande sig?

En af de ting, kvinder skulle gøre, var at lade være med at blive så irriterede, når manden bliver lidt forkølet. Mange kvinder synes, at mænd er ynkelige, når de bliver syge. I stedet skulle de tage sig rigtig godt af ham, når han ligger sig på dødslejet med 37,5 i feber. Nusse om ham, foreslå at ringe efter lægen og give ham fuld opbakning til at ligge og stønne hvert 20. sekund.

For hvis han ikke har fået lov til at være i det og er blevet passet på, når han er småsyg, så taler han bestemt heller ikke om det, når han bliver alvorligt syg. Og i de tilfælde synes kvinder jo pludselig, at han skal tale rigtig meget om det.

Hvordan opdrager man sine drengebørn til at blive bedre til at passe på sig selv?

Vi har ikke nogen evidensbaseret viden om det. Men jeg tror, det handler om at vise dem, at man godt kan være en dreng og gøre ting på drengemanér, samtidig med at man kan løse et konkret problem for sig selv. Uden at gøre det til noget stort og forfærdeligt, som man skal tale længe om. Og uden at man skal blive til et bekymret og pjevset væsen, før man overhovedet kan forholde sig til problemet.

Nu er du jo selv mand og kender til alle de her mekanismer. Er du så god til passe på dig selv?

Forrige år gik jeg i 14 dage med en sprængt blindtarm uden at gå til lægen… Bagefter snakkede vi om herhjemme, at det med at lytte til sin kone, det gjaldt så ikke lige i dette tilfælde, for da jeg havde ondt i maven, sagde min kone bare: Det er nok ikke noget. Men ellers er det hende, der opfordrer mig til at gå til lægen.

Se, hvad vi ellers skriver om: #mænd, #livsstilssygdomme og #forebyggelse