Lys forurener - hvorfor har I ikke soyalys?

Lys frigiver sodpartikler, der kan være skadelige. En læser vil have soyalys. Se svaret på spørgsmålet og hør Coop forklaring om, hvor rene lysene fra Coop er.
?

Jeg har i nogle år brugt stearinlys frem for paraffinlys, da jeg vidste, at paraffinlysene giver mere luftforurening. Nogle forskere har nu målt, at stearinlys måske ikke er så meget bedre end paraffinlys, når det gælder de nanopartikler, man kan måle i luften efter afbrænding.

Dog ingen panik, forskerne ved endnu ikke, hvor skadeligt det er med nanopartikler. Soyalys skulle være langt bedre. Derfor en opfordring: Sælg soyalys, der er tydeligt mærkede, til en god pris i Coops butikker. 

Asger Harlung, Aarhus

Svar fra Malene Teller Blume

Jeg har ikke selv set lys fremstillet af soya, men det er spændende nyt, og jeg vil bede en kollega undersøge, om vi kan få leveret soyalys. Hvis soyalys er dokumenterbart bedre, vil jeg give din viden videre til Miljømærkenævnet. Coop har i mange år sodtestet sine lys og bedt leverandører teste alle lys, så lysene overholder de europæiske standarder for sodning. Det er faktisk endnu ikke et lovkrav.

Herudover informerer vi kunderne om, at det er vigtigt, at lys brændes rigtigt. Det nedsætter udviklingen af sod ganske betragteligt. Et lys kan begynde at »hoppe« eller sode, hvis det står i træk, eller hvis der er urenheder i vægeskålen eller på selve vægen. Brug altid en lyseslukker og sørg for, at der er tilstrækkeligt luft til stagen med fyrfadslyset. Endelig bør man altid lufte ud, når man har haft stearinlys tændt. 

Malene Teller Blume arbejder med kvalitetssikring af de mange nonfood-varer, Coop sælger. Herunder ikke mindst levende lys, hvor Malene Teller Blume har været med til at sikre den høje kvalitet på Coops lys. 

Se, hvad vi ellers skriver om: #forurening, #jul, #stearinlys og #lys