Det er fornuftigt at reducere affaldsmængden
Lars Hansen kommer alt sit grønne køkkenaffald, kaffegrums med filter, æggebakker, køkkenrulle og haveaffald i den lukkede kompostbeholder.
Til at starte med kom han kompostorme i beholderen. Og de sidste ni år har der været rigeligt med orme i. Gødningen, der kommer ud af kompostspanden, er meget kraftig og skal blandes godt op med jord. Det er ikke muld. Det er ormeafføring, og det er der krudt i.
»Jeg tager over i kolonihaven for at fodre ormene om vinteren – ikke katten. Jeg bruger røde brandorme, som man kan købe på planteskoler. Og så sørger jeg for, at ormene altid har det lunt og varmt, så de overvintrer. Det svinder stadigvæk i kompostbunken om vinteren.«
»Det er gratis, og vi reducerer affaldsmængden. Det er store mængder, vi selv kan kompostere. Og det er godt, for så slipper vi for at brænde det og for at købe og sprede kunstgødning.«
»Når man bruger orme til at kompostere, skal man være opmærksom på, at det, man får, er gødning og ikke muld. Og en kraftig gødning. Jeg bruger det i bedene i kolonihaven. På et tidspunkt fik den kraftige ormegødning kålhovederne til at eksplodere og revne, fordi den var for kraftig. Man skal være varsom med det og bruge det til de grøntsager, der kræver meget næring, og kun i mindre mængder.«
»Jeg har haft kompost siden 1973. Det startede, da jeg passede min farmors have. Og i dag kører jeg stort set ikke affald væk fra kolonihaven, kun de store grene, og dem kommer jeg på sankthansbålet.«
»Mit bedste trick er, at du kan holde ormene aktive om vinteren ved at lægge en byggepladsvintermåtte rundt om din kompostbeholder, så komposten ikke bliver for kold.«