Kør ordentligt: Reglerne for sammenfletning og vognbaneskift

Vi kan alle blive i tvivl om de trafikregler, vi lærte, da vi tog kørekort. Især når det spidser til i trafikken. Få en opfriskning af reglerne for, hvornår vi fletter sammen, og hvornår du skal følge reglerne for vognbaneskift.

Skiltet for sammenfletning til venstre og vognbaneskift til højre. Kan også komme i andre, lignende afskygninger. Husk, at skiltene ikke altid er der – vær derfor altid opmærksom på vejens forløb.

Vær opmærksom på, at der på nogle få mindre veje ikke er vejstriber, selvom der er flere vognbaner i samme retning. Her skal du stadig følge reglerne for vognbaneskift, når du skifter bane - medmindre vejen fletter, for så gælder reglerne for sammenfletning, som på billedet ovenfor, hvor du om 200 meter skal flette ind.

Vær opmærksom, når du kører

Husk, at du også laver vognbaneskift, hvis du skal forbi en parkeret bil. Du skal derfor sikre dig, at du ikke skaber fare eller unødig gene for andre, hvis du skal ud i en anden vejbane for at komme forbi den parkerede bil.

På nogle veje er til- og frakørslen slået sammen. Det betyder, at du kører ind på vejen via samme vejbane, som du kører ud ad – eksempelvis som på billedet ovenover.

Vær opmærksom på, at reglen for vognbaneskift gælder her. Det kan du se på vejstriberne. De slettes ikke.

Det er god skik at blinke, når du skifter vognbane, hvis det hjælper andre trafikanter med at finde ud af, hvad du vil foretage dig. På motorvejen er det lovpligtigt at blinke, når du skifter vejbane.

Se, hvad vi ellers skriver om: #trafik, #regler, #sikkerhed, #biler og #køresikkerhed