Kom backstage i din egen krop

En hjemmetest, der knækker din genetiske kode, er kommet på markedet. 2200 kroner og lidt tålmodighed er alt, det kræver, før du kan få at vide, om du er genetisk disponeret for alt lige fra tarmkræft til overvægt og skaldethed. Spørgsmålet er, hvor meget vil du virkelig vide om dig selv? Samvirke tog testen

Har du nogensinde følt, at din krop lever sit eget liv? At den gemmer på hemmeligheder om dit helbred, som du ikke umiddelbart bliver indviet i? Og har du lyst til at forstå lidt bedre, hvorfor du er, som du er? Adgangskortet til at komme backstage i din egen krop er kun en internetforbindelse, et kreditkort og få klik borte. Flere firmaer er begyndt at tilbyde gentest til den almindelige forbruger, endda til priser, hvor de fleste kan være med. For 399 dollars ( cirka 2200 kroner) sætter amerikanske 23and-Me dig i førersædet til en køretur gennem dine egne gener.

Testen giver dig svar på, hvor genetisk disponeret du er for at få i alt 90 sygdomme og træk som Parkinsons sygdom, diabetes, leukæmi og adskillige kræftformer samt mindre ømtålelig viden som din sandsynlighed for at blive skaldet eller overvægtig. Det hele er så simpelt, at undertegnede efter modne overvejelser ( eller nærmere et spontant anfald af genetikfascination) besluttede sig for at tage testen selv.

Jeg bestiller derfor en test på 23andme. com, og tre dage senere modtager jeg et såkaldt spit-kit med posten i et lækkert design, som selv Apple ville være misundelig over. Det indeholder et lille rør, jeg skal spytte i, og som derefter forsegles med et låg, der blander en væske i spyttet. Derefter sender jeg røret tilbage til laboratoriet, og så er det sådan set bare at vente.

LØSE MEDICINSKE MYSTERIER.

Mens vi venter, kan vi passende tage os en snak med 35-årige Anne Wojcicki, der sammen med sin kollega Linda Avey har grundlagt 23andMe.

Som en konsekvens af en skuffelse over sundhedsvæsnets manglende fremskridt og en tro på, at adgang til information og viden om ens gener er en del af løsningen.

»Hvis vi havde information om hver eneste person på planeten og deres gener, kunne vi virkelig løse nogle af de medicinske mysterier,« siger Anne Wojcicki.

For hende handler 23andMe om at give hvert enkelt individ adgang til en helt fundamental viden om sig selv.

»Hvorfor ser du dig selv i spejlet? Fordi du vil vide mere om dig selv, og jeg tror, gentesten er den samme ting. Du vil måske vide mere om din slægt og stykke dit genetiske stamtræ sammen,« siger Anne Wojcicki.

Det er ikke meget mere end et år siden, at 23andMe så ( morgen) dagens lys, og 23andMe blev i november 2008 kåret til årets opfindelse af Time Magazine.

INGEN DIAGNOSE

Selv om gentesten kan meget, stiller den ikke en diagnose. Den fortæller dig, hvor genetisk disponeret du er til at få en række sygdomme, men dine gener fortæller kun én side af historien.

Livsstil og miljø er en helt anden sag, som testen ikke tager højde for. Så hvad skal vi egentlig bruge et halvt svar til? » Hvis jeg fik at vide, at jeg har høj risiko for at få blodpropper, ville jeg sikre, at jeg får nok motion, og sørge for, at min læge fik det at vide. Den information vil være virkelig brugbar, « siger Anne Wojcicki. Hun mener, at testens resultater ofte vil få folk til at ændre deres livsstil og leve sundere for at komme sygdommen i forkøbet så at sige.

VÆRKTØJ OG LEGETØJ.

En lørdag, efter knap fem ugers ventetid, får jeg mit eget svar i form af en e-mail fra 23andMe.

Det viser sig, at jeg har øget risiko for at få glutenallergi ( 0,6 procent sandsynlighed mod normalt 0,2 procent), type 1-diabetes ( 1,9 procent mod normalt 1 procent) og blodpropper i de dybe vener ( 61 procent mod normalt 25 procent).

Av, det sidste lyder ikke så rart. Men der er dog også godt nyt. Jeg er mindre end gennemsnitligt disponeret for at få type 2-diabetes, leddegigt, Chrohns sygdom ( kronisk tarmbetændelse), øjenforkalkning og Parkinsons.

Jeg finder hurtigt ud af, at resultaterne både kan bruges som et værktøj og som legetøj. Jeg finder blandt andet ud af, at jeg med 71 procent sandsynlighed har blå øjne ( det resultat er jeg selv kommet frem til år tilbage), at jeg har våd og ikke tør ørevoks. Viden, der er knap så nødvendig for min livskvalitet.

SKRÆMMENDE SVAR.

Vi drømmer alle om at leve et langt og sundt liv, så når en gentest giver dig mulighed for at løfte sløret for nogle af din krops hemmeligheder, er det så ikke bare om at slå til? Måske ikke. Man skal være forberedt på, at man kan få dårligt nyt, som kan ændre ens liv.

»23andMe gør meget ud af at sikre, at vi uddanner folk i, hvad denne information vil betyde for dem. Vi understreger, at din genetik kun er en del af billedet, det er ikke alt,« siger Anne Wojcicki.

Skræmmer man folk mere, end man hjælper dem? »Jeg tror, folk er bedre i stand til at håndtere den viden, end vi giver dem anerkendelse for. Da graviditetstest og HIV-test kom på markedet, var folk også virkelig bekymrede, og i dag ser du folk rutinemæssigt håndtere den viden.

Det er ikke alle, som vil have denne viden, og det er et valg, som er fuldstændig op til en selv,« siger Anne Wojcicki.

ETISK RÅD ADVARER MOD KØB AF GENTEST.

Thomas G. Jensen er medlem af Etisk Råd med genetik som sit interesseområde, og han synes generelt, at gentest er nyttige i medicinske sammenhænge. Men han er mere forbeholden over for forbrugernes direkte adgang til gentest.

»Det er uhensigtsmæssigt, hvis almindelige mennesker køber en test på nettet. Man skal være klar over, at den viden, man får, kan have konsekvenser ikke blot for en selv, men også ens familiemedlemmer, som man har mange gener til fælles med, men som måske ikke vil have den viden.« Thomas G. Jensen mener dog, at gentest kan være et godt redskab til at forebygge en række sygdomme som brystog tarmkræft.

»Men der er også situationer, hvor det kan være bedst ikke at vide noget, for eksempel hvis det er en sygdom, hvor der ikke er nogen forebyggelse eller behandling. Det kan forringe ens livskvalitet,« siger han.

Thomas G. Jensen mener dog ikke, at man skal forbyde gentest, men som hovedregel advarer han folk mod at købe en gentest på internettet uden rådgivning.

Læs som PDF:Artikel side 1

Artikel side 2

Artikel side 3

Artikel side 4

Se, hvad vi ellers skriver om: #sundhed, #sygdom, #forskning, #helbred og #genetik