Klumme: Ryd op – det er sundt

Der er ikke langt fra oprydning på loftet til en musikfestival i køkkenet.

Jeg skal redde matriklens åndelige velfærd

På loftet sidder nissen og åbenbart en masse andet skrammel. Jeg læser fra min Feng Shui-bog for mand og hund: »Det, der ophober sig på husets loft, tynger åndeligt husets beboere.« Jeg kaster mig over opgaven for at redde hele matriklens åndelige velfærd. 

»Vi skal have positive strømninger igennem hele hytten og begynder med loftet ved solopgang,« meddeler jeg husets beredskabskorps på to individer.

Skrider målbevidst op på loftet og kigger mig omkring. Ja, ja – der er lidt stole, et stel fra mormors tid, en gammel parabol, en masse tømmer, en foodprocessor, gulvtæpper, lamper og andet kan-måske-bruges-engang-kram. Det kan umuligt være Feng Shui-farligt.

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Hvad er det lige med mænd og deres guldkabler?

Så rammer Guds vinterlys med et langtrukken sangkor i baggrunden vores gamle pladespiller! »Bruger vi den?« råber jeg ned fra loftet. »Min Thorens-pladespiller,« siger manden med begejstret falset og holder en lang forelsket tale om pladespillere. Han går straks i gang med at tilslutte vilddyret i køkkenet omringet af diverse plasticposer med kabler. Hvad er det lige med mænd og deres guldkabler?

I mellemtiden sidder jeg i skrædderstilling oppe på loftet og bladrer gennem pladestakken. Næh og ihhh og ohh, mens minderne flyder igennem mine fingre. Jamen, her er jo så meget lige fra disco til Strauss. Skønne Bamse Jørgensen, John Lords fantastiske orgelspil og min kvindemusik fra tiden med løse gevandter.

(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)
(Indholdet forsætter efter annoncen...)

Festivalstemning i køkkenet

Snupper en stak med ned, og pladespilleren indvies. Oprydningen går totalt i stå, for nu er der pludselig festivalstemning i køkkenet på en dum, grå vinterdag. Vi snakker og griner hen over køkkenbordet og agerer discjockey for hinanden. De kolde øl smager godt, og der kommer swing i de gamle hofter. Der dannes en tæt røgtåge i køkkenet. Hunden går i seng.

Der er noget beroligende smukt, nærmest andagtsfuldt, ved hele seancen, når hver skive tages ud af sit cover: Støve af, rense pickup og så ramme lige det nummer, man gerne vil høre. Ridser fra fortiden og gamle rødvinspletter på coveret fortæller deres egen historie om tiden og fester, der var. Krydser sat ved yndlingsnumre, der måske slet ikke siger en noget mere. Man er en anden nu, dog stadigvæk med en »Easy Rider« i maven, der kan poppe op midt i tagrenderens, arbejdsløshed og kogte rosenkål.

»Pas nu på pickuppen,« siger manden jævnligt, efterhånden som festivalen skrider frem – på samme måde, som han altid spørger, om jeg har kommet salt ved kartoflerne. Nogle sætninger er bare fast inventar i et forhold.

Og sådan kan der ske en masse, når man rydder op på loftet. Nok ikke lige det, Feng Shui-bogen havde i tankerne, men det gav da bestemt glad energi i huset den vinterdag.              

Se, hvad vi ellers skriver om: #klumme og #oprydning