Klumme af Soulaima Gourani: Lad de introverte få lidt fred

Den meget udadvendte Soulaima Gourani er afklaret om, at hendes mand er introvert, og ved nu, hvilken styrke det er. Han er hverken doven eller asocial, han har bare ikke det samme behov for fart og fest, som hun har!

De introverte sparer på energien og kan lide at slappe af. Forskning viser, at introverte har tendens til at værdsætte det enkle liv, og de skaber ofte nære forhold til få andre, de har brug for at dygtiggøre sig og tænker, før de handler.

Husk at

1. Folk, der er introverte, det vil sige stille, afventende og grundigt tænkende, er en styrke og ikke en ulempe i vores hurtige, foranderlige hverdag. 2. Har du en ven, kollega  eller et barn, der er introvert – så glæd dig over deres liv – især deres indre rige liv. 3. Introverte kan sagtens have det godt, selvom de ikke råber op om det. Du behøver derfor ikke at slæbe dem med til alting. De kan selv og ved bedst, hvornår de har lyst til tempo.

Jeg er gift med Brian, som er ret introvert. Da jeg mødte ham for snart 20 år siden, syntes jeg, at han skulle lade være med at være så stille og indadvendt! Jeg mente, at han lidt oftere skulle stille sig op på bordet og sætte fut i festen. Det mente Brian ikke.

Helt ærligt så undrede jeg mig over, at han ikke bare kunne tale med mennesker, han endnu ikke kendte, og at han blev gnaven, hvis vores fælles kalender bugnede af sociale aftaler og familiearrangementer. Det var svært at forstå, for min egen kalender var – og er stadig – fyldt med aftaler hver dag året rundt. Jeg undrede mig også over, at han ikke havde samme behov for at fare op og ned ad bjergsiderne i vores ferier som mig.

Jeg var ret ung, da jeg mødte Brian, og vidste ikke så meget om introverte og ekstroverte. Siden har jeg fundet ud af, at den ekstroverte er god til at gå rundt blandt folk, suge indtryk. Vedkommende vil typisk være nysgerrig, opsøgende og undersøgende. Den introverte derimod vil forsøge at begrænse indtrykkene og skabe sig et roligt område. Det sidste kan i øvrigt være svært i de hektiske kontorlandskaber, der er så mange af i dansk erhvervsliv for tiden.

Forklaringen på de to typer er, at den udadvendte har et meget lavere dopamintal. Derfor har jeg for eksempel behov for adventuresport og opsøger gerne farer, spænding og oplevelser for at forøge mit dopaminniveau.

De introverte derimod sparer på energien og kan lide at slappe af. Forskning viser, at introverte har tendens til at værdsætte det enkle liv, og de skaber ofte nære forhold til få andre, de har brug for at dygtiggøre sig og tænker, før de handler. De er ofte lykkeligere end ekstroverte. De introverte har det ofte mentalt lidt lettere end de ekstroverte. Det lyder morsomt, ikke? De er nemlig oftere mere afklaret omkring det at være introvert.

Jeg er heldigvis afklaret om, at min mand er introvert, og ved nu, hvilken styrke det er. Han er hverken doven eller asocial, han har bare ikke det samme behov for fart og fest som jeg!          

Soulaima Gourani er født i 1975, virksomheds­rådgiver, står på listen over de 100 talenter i Europa, man skal holde øje med. Hun vinder internationale lederpriser – og lægger vasketøj sammen. Er danskmarokkaner og bor på Nørrebro med sit livs kærlighed igennem 20 år, har to små krudtugler og elsker at dyrke sport!

Se, hvad vi ellers skriver om: #privatliv og #ægteskab