Klumme af Soulaima Gourani: Det er nu – eller måske aldrig

Soulaima Gourani mener, at vi ikke altid skal udskyde ting, og vi skal bestemt ikke regne med, at der lige kommer en dag i morgen. Måske er i dag faktisk din eller din kæres sidste dag.

Jeg kan nogle gange godt tænke over, at hvis dette var min sidste afsked med ungerne, var den så god nok?

Ud med sproget!

1. Går du og venter på det rigtige tidspunkt, hvor du skal have sagt eller gjort noget? Så er mit råd, at rigtige tidspunkter kommer ikke, dem skaber man.2. Vær mere opmærksom over for andre.3. Øv dig på at være en bedre samtalepartner og vær mere opmærksom på andre.4. Vær taknemmelig for små tjenester og positive tilkendegivelser fra dine relationer. 5. Husk at sige tak, hvis andre har gjort noget for dig.6. Lad andre vide, hvad de betyder for dig så ofte som muligt.7. ... og endelig tilgiv dig selv for dumheder og fejl – du er kun et menneske.

Da vennerne skal til at gå, hører jeg mig selv sige: »Vi tales lige ved og aftaler noget en anden dag.«
Jeg siger også tit til mine børn: »Jeg kommer liiige om lidt, jeg skal liiige ordne noget først.« 

Men sagen er jo den, at det ikke er sikkert, at der kommer en anden dag. Og nej, det er ikke sikkert, vi får lavet en aftale, hvis ikke vi laver den med det samme. Og nej, måske når jeg ikke at lege med mine børn i morgen.

Vi skal stadig tænke og overveje og gruble. Det kan helt sikkert være sundt at sove på tingene. Men vi bør også bare gøre ting. Helt uovervejet og spontant. 
Vi skal ikke altid udskyde ting, og vi skal bestemt ikke regne med, at der lige kommer en dag i morgen. Måske er i dag faktisk din eller din kæres sidste dag.

Jeg kan nogle gange godt tænke over, at hvis dette var min sidste afsked med ungerne, var den så god nok?
Igennem bare de sidste 10 år har jeg mistet begge hold bedsteforældre, min onkel, min far og nu min søster. Og jeg har mistet venner og veninder, som er døde i en alt for tidlig alder. Men især i sommer, da min søster pludseligt døde (efter en uges akut nyrestop,) gik det virkelig op for mig, at nu tager døden, hvem den vil, når den vil.

Der kommer ikke en ny dag sammen med hende eller de andre. De er væk. For altid. Med hver enkelt af dem fortryder jeg en masse, jeg ikke fik gjort og ikke fik sagt. Helt banalt at få sagt  jeg virkelig elskede dem.  Jeg ville ønske, jeg ikke gik og tænkte på det, jeg har mistet – men kunne tænke på det, vi havde sammen. Og jeg ville ønske, jeg kunne holde op med at tænke over det, som ikke skete, og bare holde af dét, som rent faktisk skete, mens de var i live.

Soulaima Gourani er født i 1975, virksomheds­rådgiver, står på listen over de 100 talenter i Europa, man skal holde øje med. Hun vinder internationale lederpriser – og lægger vasketøj sammen. Er danskmarokkaner og bor på Nørrebro med sit livs kærlighed igennem 20 år, har to små krudtugler og elsker at dyrke sport!

Se, hvad vi ellers skriver om: #klumme