Kan sukker give kræft?

Giver sukker fra kager og slik øget risiko for kræft?
?

Jeg har læst, at det ikke er godt at spise slik og kager på grund af sukkerindholdet, idet kræftceller lever af blandt andet sukker. Gælder det også naturligt sukker i for eksempel honning, vindruer, figner og dadler?

Pia Roskjær, Værløse

Svar fra Per Brændgaard

Alle celler lever af sukker. Især hjerneceller foretrækker sukker. Sukker har ikke en specielt kræftfremkaldende effekt. 

Alle former for kulhydrater i kosten, også tilsat sukker i slik og kager, bliver omdannet til sukker inde i kroppen. Det bliver omdannet til sukker af typen druesukker – også kaldet glukose. Det er derfor sådan set ligegyldigt, om sukkeret kommer fra slik, honning, figner eller dadler. Det hele bliver »vekslet« til druesukker under fordøjelsen eller i leveren.

Kroppen har faktisk så meget brug for sukker, at den begynder at omdanne musklers protein til sukker, hvis kosten indeholder for lidt kulhydrat. Det er, fordi hjernen ellers risikerer at gå i sort.   

Det centrale for de kulhydratrige madvarers indvirkning på risikoen for at udvikle kræft er deres samlede ernæringsmæssige kvalitet. Nogle kulhydratkilder er tomme, mens andre er fulde. De tomme kulhydrater er tomme, fordi de ikke samtidig indeholder en tilstrækkelig mængde af sunde næringsstoffer. De fulde kulhydrater er fulde, fordi de samtidig indeholder en masse sunde næringsstoffer. Du vil forebygge kræft og mange andre sygdomme, hvis du spiser færre tomme og flere fulde kulhydrater. 

Sukker, honning, slik og kager er eksempler på tomme kulhydrater. Vindruer, figner og dadler er eksempler på fulde kulhydrater. De er fulde, fordi de samtidig indeholder kostfibre, vitaminer og mineraler. Du kan reducere indholdet af tomme og øge indholdet af fulde kulhydrater i kage, hvis du reducerer sukker og almindeligt mel og samtidig øger frugt og fuldkornsmel. 

Men der er ingen grund til at være bange for sukker i moderate mængder. Heller ikke i form af slik og kage. Det skal blot indgå i en passende balance i kosten som helhed og med rigelig fysisk aktivitet. 

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #sygdom, #sukker og #kræft