Kan nikkel fra grillen komme i maden?

Jeg har tænkt på at købe en grill, og der står, at risten er rustfri, men hvor den rustfrie behandling er en tripelfornikling.
?

Der har været meget i medierne om brugen af nikkel i mobiltelefoners taster, der rører huden, og forbrugere, der har fået nikkelallergi. Jeg er nysgerrig omkring brugen af nikkel i kogegrej, eksempelvis grillriste, der er forniklet.

Jeg har tænkt på at købe en grill, og der står, at risten er rustfri, men hvor den rustfrie behandling er en tripelfornikling. Denne behandling skulle yde en meget bedre rustbeskyttelse. Men jeg er lidt bekymret for, om det kunne være farligt at bruge en sådan grillrist på grund af nikkelafsmitning til maden. Er der lavet noget forskning på området?

John Novotny, Samsø

Svar fra Leif Skibsted

Nikkel kan fremkalde allergisk kontakteksem og skyldes især knapper i tøj eller øreringe. Rustfrit stål, der anvendes af fødevareindustrien, indeholder ofte nikkel og chrom, men selv efter mekanisk slid af maskindele har det været næsten umuligt at påvise disse tungmetaller i de forarbejdede fødevarer.

Nikkel anvendes også som katalysator ved fedthærdning, uden at man har påvist nikkel i margarine, der er fremstillet af hærdet fedt. Umiddelbart synes risikoen for afsmitning til maden fra en grillrist også ringe ved normal brug. Ekstremt følsomme personer kan dog tage særlige forholdsregler som brug af handsker ved rengøring og håndtering af risten.

Selv om nikkelkontakt giver problemer for mange personer, er nikkel faktisk et nødvendigt mikronæringsstof for mennesker.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #grill og #allergi