Kan man vaske rent ved 20 grader?

Hvordan det forholder sig med bakteriologien, hvis man vasker ved lave temperaturer?
?

Jeg læser, at vi bør vaske ved en lavere temperatur for at skåne miljøet. Der fremstilles vaskemidler, som er effektive ved 20 grader, men jeg kan nu ikke lade være med at spekulere på, hvordan det forholder sig med bakteriologien.

Ulla Bjørndahl Nielsen, Holstebro

Svar fra Winnie From Thesbøl

Vaskemidler med enzymer hjælper til med at spalte protein, stivelse og fedt, så de vaskeaktive stoffer kan opløse, fortynde og fjerne snavs og bakterier ved lave temperaturer. Ikke alle vaskemidler indeholder enzymer. Uld og silke skal for eksempel vaskes i vaskemiddel uden enzymer, og ved lav temperatur, maks. 30 grader.

Alligevel antager vi, at tøjet bliver »rent«. Med eller uden enzymer, ved høj eller lav temperatur, er der ikke nogen garanti for, at tøjet er bakteriefrit. For at blive det skal tøjet desinficeres, og det er under normale omstændigheder ikke hverken nødvendigt eller tilrådeligt.

Alt for desinficerede omgivelser er ikke gavnligt for vores naturlige immunforsvar. Det gælder naturligvis under normale omstændigheder, hvor der ikke er tale om sygdomsfremkaldende bakterier.

Tøj skal generelt vaskes ved den temperatur, der er angivet i tøjets vaskeanvisning. Følg doseringen på vaskemidlet. Det giver den største sikkerhed for effektiv vask og bevarelse af farverne.

Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.

Se, hvad vi ellers skriver om: #miljø, #forurening og #vask