Kan man tage både levertran og fiskeolie?

Kan man tage både levertran og fiskeolie, eller overfylder jeg mig nu med to stort set ens produkter?
?

Som barn fik jeg levertran. Jeg oplever, at det modvirker forkølelse og tager stadig en lille skefuld dagligt. Jeg vil også gerne have virkningen af fiskeolie. Derfor snupper jeg et par kapsler dagligt. Kan man tage både tran og olie, eller overfylder jeg mig nu med to stort set ens produkter?

Hans Rye, Munkebo

Svar fra Per Brændgaard

Du kan godt tage både levertran og fiskeolie. Levertran skal snarere betragtes som et A- og D-vitamin-tilskud end et omega-3-tilskud, da indholdet af A- og D-vitaminer er højt i forhold til indholdet af omega-3- fedtsyrer.

I fiskeoliekapsler er A- og D-vitaminerne fjernet, så man får den rene fiskeolie med et højt indhold af de specielle omega-3-fedtsyrer uden risiko for at få for meget A- og D-vitamin.

Hvis du også tager en multivitamin-tablet, er det overflødigt at tage levertran ved siden af, da multivitamin-tabletten også indeholder A- og D-vitamin. Det er usundt at spise alt for meget A- og D-vitamin. De øvre grænser for, hvor meget man bør spise per dag (inkl. både mad og tilskud), er 3000 mikrogram A-vitamin og 50 mikrogram D-vitamin svarende til henholdsvis tre og syv gange anbefalet daglig indtagelse. En tsk. levertran indeholder 1500 mikrogram A-vitamin og 12,5 mikrogram D-vitamin. To tsk. levertran indeholder dermed den øverste, acceptable grænse for, hvor meget A-vitamin man bør spise per dag.

Gravide skal holde sig fra levertran, da for meget A-vitamin kan give fosterskader. Fiskeoliekapsler uden A-vitamin er derimod okay også til gravide.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #helbred, #ernæring, #vitaminer, #kosttilskud, #olie og #fiskeolie