Kan man spise insekter?

Mange insekter er rige på protein, men vi har svært ved at sætte tænderne i dem

Indianerne gjorde det, Bibelens folk gjorde det, romerne gjorde det, og mennesker i en række lande uden for Europa gør det: spiser insekter.

I Norden har insekter tilsyneladende aldrig været på spisekortet i nævneværdig grad. Vi oplever simpelthen ikke insekter som delikate. Vi ser dem oftest som irriterende - f. eks. myggene og bladlusene, enkelte af dem ser vi som smukke - f. eks. sommerfuglene. Men delikate er de ikke i vores øjne.

I vores egn af verden er der faktisk også kun sjældent så store insektmængder til stede, at det giver et naturgrundlag for at udvikle og vedligeholde en madkultur med insekter som en del af føden. Vi har ikke sværme af græshopper, store termitboer eller andre kilder, hvorfra der regelmæssigt kan høstes store insektmængder.

Man kan faktisk godt i Danmark købe insekter til at spise.

Både frosne, ristede græshopper og myreæg kan fås i København.

Græshopperne varmes i mikrobølgeovn og spises som snacks. Desuden har en kuriositet fundet vej til os og kan købes på nettet og leveres til hjemadressen: insekter i slik. Store, farvede slikkepinde med en rigtig larve eller græshoppe indeni, eller myrer i chokolade.

Rige på protein

Nogle sommerfuglelarver indeholder mere end 25 g protein pr. 100 g, dvs. de kan sagtens konkurrere med fisk, svinekød og oksekød. flere billearter og sommerfuglelarver er rige på kalium, calcium, magnesium, zink, fosfor og jern, dvs. en lang række nødvendige mineraler mm. adskillige insektarter rummer høje mængder af vitaminer som thiamin, riboflavin og niacin og angives at have et højere indhold af disse B-vitaminer end kød og fisk. Insekter er derved en god kilde til proteiner, en række mineraler og flere vitaminer. mopane-larver og andre spiselige insekter, der anvendes i større omfang, er derfor nogle steder en vigtig daglig proteinkilde.

BØF ELLER LARVER.  

Imidlertid rummer insekter en stor, næsten uudnyttet kilde til næring, som ud fra en global ressourcebetragtning kan vise sig konkurrencedygtig til nutidens satsning på nogle ganske få, ressourcekrævende husdyr. Insekter er effektive omsættere af planteprotein til animalsk protein, og de kræver ikke ret meget plads.

FN's Fødevare-og landbrugsorganisation (FAO) har indimellem beskæftiget sig med problemstillingen og har peget på, at der ligger et næsten uudnyttet potentiale her. Det er også nævnt, at man i nogle tilfælde med fordel kunne indfange græshopper til føde frem for at bekæmpe dem med kemikalier. Så spørgsmålet kan være, om bøffen i fremtiden skal erstattes med en portion sommerfuglelarver, der giver den samme proteinmængde.

Vil vi se store farme af insekter til opdræt og efterfølgende produktion af fødevarer? Smagspaneler, der sammenligner biller og græshopper og vurderer duft-og smagsoplevelsen? På verdensplan findes der over 1000 arter af insekter, som har været brugt eller stadig bruges som føde. Det er især snudebiller, torbister, sommerfuglelarver, termitter, hvepse, bier, myrer, græshopper, fårekyllinger, som folk ude i verden gerne guffer - specielt folk i dele af Afrika, i Sydøstasien samt i Mexico har ingen problemer med insekter på menuen.

KRÆVER SOVS.

De fleste insekter kræver tilberedning for at kunne glide ned. De skal koges eller ristes og eventuelt blandes i sojasovs. Smagen vil afhænge af insektarten, tilberedningen og tilsatte krydderier. Insekter som mopane-spinderen (Gonimbrasia belina) fra Sydafrika plukkes fra foderplanten, mopane-træet, og spises i stor stil. Larverne blandes sammen med tomater, løg og chili til en sammenkogt ret. Larverne kan også koges, saltes og tørres i solen, hvorefter de sælges som snacks.

I Japan er der nogle få steder en helt speciel kultur omkring spiselige hvepse. Hvepseboet er i jorden og kan være svært at finde. Til at spotte boet fanges nogle flyvende hvepse og udstyres med en tråd, som hænger ned. Trænede personer følger hvepsens flugt og kan på den måde se, når den prøver at komme ned i hullet i jorden. Når boet er fundet, dræbes hvepsene med røg, hvorefter pupper og larver nu kan bjerges og bruges som delikatesse. De kan konserveres i sojasovs, de kan bages i særlige brød, eller de kan bruges i retter med ris. De konserverede hvepsepupper er bløde og smager egentlig bare mest af soja. Det kan være svært for os umiddelbart at forstå, at det regnes for en eftertragtet og dyr delikatesse.

Insekter i tomatsovs ( Malawi)

2 kopper rensede insekter ( myrer, græshopper) Salt 1 hakket løg 2 hakkede tomater 1 spsk olie evt. ½ kop jordnøddepulver Vinger og hårde dele af insekterne fjernes.

Insekterne skylles grundigt for sand og vingerester. Varm insekterne i en gryde med salt, rør rundt, til de er tørre og gennemstegte.

Nu kan insekterne spises som snack. Varm olie i en gryde og steg tomater og løg, til de er bløde.

Tilsæt jordnøddepulveret og insekterne og steg blandingen ved lav varme i fem minutter .


Se, hvad vi ellers skriver om: #forbrug, #mad, #dyr og #udland