Kan mad fede mere end det vejer?

Hvordan kan det være, at 100 gram mad kan fede med 120 gram?
?

Jeg har i masser af år betragtet det som en sandhed, at intet fødemiddel kan fede mere, end det vejer. Passer det? Hvis ikke, hvordan kan det så lade sig gøre, at man indtager for eksempel 100 gram, og at de så sætter sig som 120 gram.

Mikkel Hass, Kastrup

Svar fra Per Brændgaard

Slik kan føre til en vægtøgning, der er større end vægten af produktet, fordi slik har et meget højt sukkerindhold. Sukker og andre typer kulhydrater bliver lagret som glykogen (depot-kulhydrat) i leveren og musklerne. Når sukker bliver lagret der, binder det tre gange sin egen vægt i form af vand. 100 g sukker binder 300 gram vand. Det kan ses på vægten som en stigning på 400 gram.

Lakridskonfekt er et godt eksempel. Du indtager du 83 gram kulhydrat, når du spiser 100 gram lakridskonfekt. Kroppen vil deponere de overskydende 83 gram kulhydrat som 332 gram glykogen, hvis du allerede har overskredet dit kaloriebehov. Lakridskonfekten har på den måde medført en tre gange større vægtøgning end mængden af indtaget. Brød, havregryn, honning, tørret frugt, cornflakes, marmelade, chokolade, popcorn og kage kan også medføre en vægtøgning, der er større end vægten af maden.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #fedt og #slank