Kan kvinder finde vej?

Der er forskel på kønnene i forhold til at finde vej, men den væsentligste faktor er ikke, om dit CPR-nummer slutter på et lige eller ulige tal. Hjerneforsker Troels W. Kjær gør dig klogere på vores evne til at navigere.

Vores evne til at finde vej sidder i hjernen, og du kan træne den del af hjernen, så du bliver bedre til at navigere.

Hjernen har sin egen GPS

I år blev Nobelprisen i Medicin givet til tre forskere, der har påvist, hvordan hjernen finder ud af ikke bare, hvor vi er, men også, hvordan vi er kommet hertil, og hvordan vi kommer videre. Med andre ord – de har vist, at der i vores hjerner er et indbygget GPS-system.

»Men der er væsentlig forskel på kønnene. Kvinder er dårligst til at finde vej og parallelparkere, og mænd er dårligst til at engagere sig socialt og vise empati. Når det er sagt, så er forskellen på individerne langt større end forskellen på kønnene.«

Troels W. Kjær forklarer, at nogle kvinder for eksempel har ringe fornemmelse af, hvilken retning de skal gå for at gå mod nord, og de kan blive forvirrede, hvis de sidder i en bus eller bil, der drejer mange gange. 

Evnen kan blive mindre skarp, hvis den ikke bruges

Til gengæld er mange kvinder gode til at huske detaljer, hvilket også er en del af det at navigere. Det kan for eksempel være en bygning, et skilt eller et træ, som hun husker, hun har set før. 

Vores evne til at finde vej sidder i hjernen. Nærmere bestemt i den bageste del af hippocampus, og den kan trænes, så vi bliver bedre til at navigere. Men evnen kan også blive mindre skarp, hvis vi ikke bruger den. For eksempel når vi per automatik sætter GPS’en til, når vi sætter os ind i bilen. 

Øv dig på at blive væk

Hjerneforsker Troels W. Kjær fortæller, at han selv ofte benytter rejser til nye steder til at træne sin evne til at finde vej. 

»Jeg forsøger at blive væk. Eller rettere – jeg tager en bus eller tog fra centrum og kører 5-10 kilometer væk til et sted, hvor jeg aldrig har været før, og derfra skal jeg så finde tilbage igen. Udfordringen er størst, når jeg tager bussen ud, fordi den ofte drejer meget og skifter retning undervejs.  Det er en god måde at træne evnen til at navigere på, og det lykkes altid at finde tilbage,« fortæller han. 

Du kan træne din retningssans

Vores evne til at navigere kommer ikke kun i spil, når vi kører bil eller går en tur. Vi bruger den også, når vi skal forsøge at finde noget, vi har lagt fra os, når vi skal parallelparkere bilen, ramme papirkurven fra kontorstolen eller kaste en bold i et net. Så hvis tanken om at tage bussen ud i ukendt land virker skræmmende, er de andre udfordringer også alle effektive metoder, der træner din rum-retningssans, som er grundlæggende for din evne til at finde vej.

Se, hvad vi ellers skriver om: #trafik, #hjernen, #kvinder og #myte