Kan juicen holde?

Sker der noget når man overskrider holdbarhedsdatoen på juicen?
?

Vi bruger dagligt blandet saftevand og friskpresset appelsinjuice.
Holdbarheden er, efter åbning og i køleskab, henholdsvis otte og tre dage. Men vi er kun to i husholdningen, og det sker, at vi overskrider de omtalte holdbarhedsgrænser. Er det risikabelt? Hvad sker der egentlig med produkterne efter holdbarhedsperiodens udløb?

Peter Bach, Allerød

Svar fra Susanne Knøchel

Juice og saftevand er normalt ret sure, og hovedproblemet ved overskridelse af holdbarheden er vækst af gær, fordærvelsesbakterier og i nogle tilfælde skimmel. De to første giver forskellige bismage og bilugte, men er ikke sundhedsskadelige.

Her kan man vurdere, om man synes, at juicen kan holde en dag til, men juice eller saft med skimmel og synlige forandringer bør man ikke »prøvesmage« . Årsagen er, at noget skimmel kan danne sundhedsskadelige stoffer. Friskpresset, ikke-varmebehandlet appelsinjuice har som udgangspunkt et naturligt højere antal gær-og andre mikroorganismer i sammenligning med varmebehandlet (pasteuriseret), hvilket giver en kortere holdbarhed. Færdigblandet saftevand i karton er varmebehandlet og kan derfor holde længere, så længe den ikke er forurenet.

Ud over smags-og lugtforandringer kan gær og fordærvelsesbakterier, hvis opbevaringstemperaturen har været høj, danne så meget kuldioxidgas, at trykket i pakningen stiger, hvilket kan bevirke, at flasken eller kartonen nærmest eksploderer. Det ses sjældent, og risikoen er størst i ikkevarmebehandlede juicer.

Hvis juicen ikke er særlig sur, som f. eks. ren gulerods-eller anden grøntsagsjuice, skal man være meget bevidst om at opbevare den koldt og ikke overskride holdbarhedsdatoerne, da der er forekommet forgiftninger på grund af toksindannende bakterier.

Susanne Knøchel er professor i mikrobiologisk fødevaresikkerhed ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet. Susanne Knøchel forsker i bakterier i fødevarer.

Se, hvad vi ellers skriver om: #drikkevarer, #bakterier og #madspild