Kan jeg få sunde fedtsyrer fra mager øko-mælk?

Er der forskel på sammensætningen af fedtsyrer i henholdsvis økologisk og konventionel mælk?
?

Jeg har læst, at i økologisk mælk er der mere omega 3 og mindre omega 6, og at forholdet mellem de to mælkesyrer er bedre end i anden mælk, og jeg drikker altid økologisk eller biodynamisk mælk. Men er det kun sødmælken, der indeholder de hjertegavnlige fedtsyrer. Eller er det al økologisk mælk?

Hjerteforeningen anbefaler mælk med maks 5 gram fedt – derfor har jeg valgt skummetmælken, men det er spildt mælk til dyre penge, hvis den fedtfattige økologiske mælk ikke gavner alligevel.

Kirsten Christensen, Rødekro

Svar fra Leif Skibsted

Økologisk og biodynamisk mælk har højere indhold af umættet fedt, da køerne fodres anderledes og kommer på græs. For voksne anbefales fedtfattig mælk, men for den fedtfattige mælk har fedtsyresammensætningen mindre betydning.

Økologiske og biodynamiske fødevarer foretrækkes normalt ud fra en eller flere af tre begrundelser: de produceres med mere respekt for dyr og natur, man foretrækker smagen, eller man mener, de er sundere, da de indeholder færre fremmede stoffer. Valg af økologiske og biodynamiske fødevarer er i høj grad et spørgsmål om holdning.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om