Kan jeg bruge hørfrø i knækbrød?

Bliver hørfrøene dårlige, hvis jeg kværner til et par dage?
?

Jeg vil gerne blive klogere på hørfrø og hørfrøolie. Så vidt jeg ved, skal hørfrø knuses, for at vi kan optage næringsstoffer fra dem? Men når de så er knust, kan man så bruge dem i bagværk f.eks. knækbrød? 

Hvis jeg knuser hørfrø og bruger dem på A38 - skal de så være friskknuste el kan jeg kværne til nogle dage?

Kan man overhovedet anvende hele hørfrø til noget - andet end til pynt?

Jeg plejer at spise en spsk. hørfrøolie hver morgen, hvis jeg vil skifte den ud med knuste hørfrø, svarer det så til en spsk. knuste hørfrø?

Kan hørfrøolie anvendes hel til sidste salgsdato?

Bodil Hjortkjær, Dybe

Svar fra Leif Skibsted

Hørfrø har højt indhold af olie med de ernæringsrigtige omega-3-plantefedtsyrer, der let nedbrydes, så olien bliver harsk. Det beskytter frøskallen dog mod sammen med frøets antioxidanter. Frøskallen beskytter nok også mod fordøjelse, hvis frøskallen ikke knuses ved tygning eller på anden måde.  Friskknuste hørfrø kan fint bruges i bagværk, idet oxidationsprocesserne tager tid.



Ligeledes kan knuste hørfrø holde sig et par dage i en lukket beholder uden synlige forandringer, men nok ikke så meget længere. Knuste hørfrø bør dog aldrig spises i større mængder, da de kan indeholde giftigt cyanid efter findeling dannet ved en enzymatisk proces. Hørfrø har også et relativt stort indhold af tungmetallet cadmium, der er giftigt. Disse stoffer findes ikke i hørfrøolie. 

 

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.