Kan en 14-årig gå på slankekur?

Hvilken kur vil passe til min 14-årige søn?
?

Jeg har planer om at gå på kur med min 14-årige søn. Vi vejer begge 15 kilo for meget. Jeg leder efter en slankekur, som også kan passe til ham, så jeg kan støtte ham i kurperioden. Kuren skal naturlig suppleres med motion. Er der nogle særlige forhold, jeg skal være opmærksom på, når det gælder hans alder?

 

Catherine Lønholdt, Snedsted

Svar fra Per Brændgaard

Man skal efter min mening kun gå på slankekur eller diæt, hvis man har akutte helbredsproblemer, der gør det nødvendigt med et hurtigt og stort vægttab. Problemet ved slankekure og diæter er, at de giver et forbigående vægttab. Et andet problem ved slankekure er, at de kan føre til spiseforstyrrelser, så man får et forkvaklet forhold til mad, der dels er lidelsesfuldt i sig selv, dels fører til endnu mere vægtøgning. 

I opnår et sundt forhold til mad og et varigt vægttab ved at gå fra slankekur til slankekurs. Det gør I, når I laver små og gradvise ændringer i mere hensigtsmæssige retninger ud fra jeres sædvanlige spisevaner. Det vil være godt, hvis I går på slankekurs sammen, så du kan støtte ham og være en god rollemodel. 

Motion er altid godt. Sørg for, at I vælger motionsformer, som I rent faktisk kan lide, imens I udfører dem, og som rent praktisk og tidsmæssigt passer ind i jeres hverdag. Det øger chancen for, at I bliver ved på længere sigt. 

Udviklingen af alvorlige spiseforstyrrelser som tvangsoverspisning, bulimi og anoreksi begynder ofte i teenagealderen med en slankekur. Det er derfor særlig vigtigt, at du håndterer din egen og din søns vægtproblem på en afbalanceret, ufanatisk måde. Hvis du sætter jer på en barsk slankekur, risikerer du at gøre mere skade end gavn. 

 

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Læs mere om