Kan der være mug på min sirup?

Jeg har to gange set mug på toppen af en flaske uåbnet ahornsirup, købt på tilbud og derfor ikke taget i brug med det samme.
?

Jeg har med interesse læst artiklen i Samvirke januar 2009: »Har du køleskabskultur« . Der står i flere gode råd i slutningen af artiklen, at man kan tage det roligt med hensyn til bakterierne i honning, for »ingen bakterier kan gro på rent sukker«.

Hvad med ahornsirup? Jeg har to gange set mug på toppen af en flaske uåbnet ahornsirup, købt på tilbud og derfor ikke taget i brug med det samme. Flasken er selvfølgelig uden problemer blevet afleveret i butikken, og jeg har fået pengene retur, da sidste salgsdag ikke var overskredet.

Jeg opbevarer altid den åbnede flaske ahornsirup i køleskab, men ikke almindelig sirup. Hvad er forskellen? Og var det mug, jeg så på ahornsiruppen?

M. H. Holtegaard, Løgstør

Svar fra Winnie From Thesbøl

Ahornsirup er fremstillet af saft fra sukker-løn, et træ, der gror i bl.a. Nordamerika.

Der går 40 liter saft til 1 liter sirup. Saften inddampes og er dermed tæt på steril, når den tappes på flaske. Der bør derfor ikke forekomme »mug« (skimmelsvamp) på den nytappede ahornsirup. Det lyder dog til, at det netop er, hvad du har oplevet, idet skimmelsvamp heldigvis let kan ses ved grøn-blå » fnug « på flasken.

Skimmelvækst kræver en smule vand, så overfladen af flasken må have været fugtig og sukkerholdig, for at skimmel kan slå sig ned. Tilsyneladende har produktionshygiejnen, da siruppen blev tappet, ikke været i orden, eller flaskerne har efterfølgende været forkert opbevaret. Du siger, at du har oplevet dette to gange. Jeg vil nok vælge et andet mærke, næste gang jeg køber ahornsirup.

Almindelig sirup er et produkt, der fremkommer ved sukkerproduktion, dvs. fra enten sukkerroer eller sukkerrør.

Da al sirup således er varmebehandlet, skal der en kontaminering (forurening) fra omgivelserne til, for at der kan dannes skimmel. Opbevares siruppen i køleskab, er risikoen selvfølgelig lavere, for visse skimmelformer gror dårligt ved lave temperaturer, men jeg ville dog uden at betænke mig også opbevare den uden for køleskabet og blot huske at tørre flaskehalsen af, hver gang jeg har hældt af den.

Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.

Se, hvad vi ellers skriver om: #sukker og #bakterier