Juleskænderier: Derfor skændes kvinder og mænd i julen

Det kan være svært at komme til enighed, når man går ud og shopper med sin bedre halvdel.
Årsagen til konflikter findes i vores rødder
Som i mange andre konflikter mellem de to køn, kan også årsager til kontroverser i julen findes i vores rødder, hævder de amerikanske psykologer Allan og Barbara Pease.
Ægteparret har gjort sig berømte på at kunne forklare stort set alle gnidninger mellem mænd og kvinder i lyset af, at mænd dybest set er udviklet til at gå på jagt og kvinder til at passe bopladsen. Således også med julens intriger, der i bogen med den provokerende titel ’Hvorfor mænd altid er i sidste øjeblik, og kvinder har styr på det hele’, får 77 evolutionære forklaringer med på vejen. Her er et referat af et par af dem:
Halvdelen skændes, når de handler ind sammen
Kvinder og mænd har vidt forskellige måder at shoppe på. En amerikansk undersøgelse har da også vist, at 57 pct. af alle par indrømmer, at de kommer op at skændes, når de er ude at købe julegaver sammen. Ifølge Allan og Barbara Pease er det ikke så underligt.
Kvinder ved ikke på forhånd, hvad de går efter:
- Kvinder shopper på samme måde, som deres tidlige forgængere indsamlede føde. De drager ud på en dagsturné til et sted, hvor én af dem engang har fundet noget indbydende, og ser hvad der byder sig.
- Kvinder ved tit ikke, hvad de går efter. Men de nyder at føle, lugte eller smage på alle de interessante ting, samtidig med at de snakker med deres veninder – på samme måde som når fortidskvinderne drog ud og samlede bær og frugt.
- Kvinder ærgrer sig ikke voldsomt over at komme tomhændede hjem.
- Kvinder bliver frustrerede, når en mand ikke siger, hvad han mener. Hun føler, at hun gør hele arbejdet, og at han bare trasker i hælene på hende og måske hele tiden spørger, hvor lang tid hun har tænkt sig at bruge.
- Kvinder kan opleve en shoppingtur som direkte stressdæmpende.
Mænd har tunnelsyn og gider ikke spilde tiden:
- Mænd oplever det som ubegribeligt spild af tid at drage ud på en heldagstur uden et klart defineret mål, uden klare planer og tidsbegrænsninger for måske at vende tomhændede hjem. Det klassificerer dem som jægere, der kommer hjem uden bytte – som rene tabere.
- Mænds tidligere liv som jægere har givet dem et art tunnelsyn, der gør dem i stand til at bevæge sig fra A til B i en lige linje. At zigzagge fra forretning til forretning får mænd til at føle sig utrygge.
- Mænd bliver urolige og frustrerede, når kvinden bruger lang tid på at overveje en enkelt gave - om det nu også er det rigtige, og om modtageren nu også bliver glad.
- Mænd synes, det er rigtig smart at foretage alle juleindkøb i sidste øjeblik og på en gang, på samme måde som deres hjerner er udviklet til at dræbe hurtigt og derefter straks at vende hjem til bopadsen. Stor succes.
- Mænd kan blive direkte vrede, når kvinden spørger om hans mening – og i sidste ende alligevel ikke køber noget.
- Mænd oplever typisk en shoppingtur som stressfremkaldende.
Hvorfor er mænd dårlige til at pakke julegaver ind?
Ifølge Allan og Barbara Pease er der mange grunde til, at mænd er dårligere end kvinder til at pakke gaver ind:
Mænd anser gaveindpakning for at være komplet overflødigt. En gave er en gave, hvad enten den er pakket ind eller ej.
Mænds øjne er udviklet til at se langt – se over afstande og ikke til noget så finmotorisk som julegaveindpakning.
Kvinders øjne er bedre egnet til gøremål i kort afstand. For de redebyggende kvinder har det været en fordel at kunne bruge begge hænder, når de indsamlede føde – det gav dem dobbelt så stort udbytte. Altså de er bedre til pille-arbejde, som for eksempel at binde sløjfer.
Kvinders øjne er fysisk bedre til at skelne farver og således bedre til at sammensætte gavebånd og gavepapir. Mænd beskriver typisk farver som røde, blå eller grønne, mens en kvinde snakker om elfenbensfarvet, blågrøn, sartlilla og æblegrøn.
Hvorfor det kan være svært at gå i supermarked sammen?
En tur i supermarkedet kan være en prøvelse for et parforhold, fordi mænd og kvinder har hver sin tilgang til projektet, som ikke umiddelbart lader sig forene, hævder Allan og Barbara Pease:
- Mænds hjerner er udviklet til at være jægere, til at have et bestemt mål og til at komme hjem med et bytte - effektivt og hurtigt.
- Mænd foretrækker at gå i en lige linje gennem supermarkedet og købe ind fra hukommelsen.
- Mænd kan lide at køre indkøbsvognen og bruge deres specielle rumlige og ledelsesmæssige evner til at dreje om hjørner, sætte farten op og sagtne den igen. Nogle mænd synes endda, at det er en særlig udfordring at køre med en vogn, hvor hjulene ikke virker.
- Mænd har en holdning til, hvordan maden skal stables i indkøbsvognen.
- Mænd træffer hurtige beslutninger. De er konservative og resultatorienterede.
- Kvinder foretrække at zigzagge gennem supermarkedet.
- Kvinder arbejder ud fra indkøbslisten, som de har skrevet hjemmefra.
- Kvinder elsker at overveje mange muligheder, fordi det passer med mønstrene i deres hjerne.
- Kvinder har et bredere synsfelt – og ikke mandens tunnelsyn - og kan med største lethed bevæge sig gennem et tætpakket indkøbscenter.