Patienterne lever et liv med store smerter
»Jeg kunne slet ikke tygge i venstre side. Om det så var en skumfidus, kunne jeg ikke. Jeg tror ikke, at jeg har tygget i den side i 3 år på grund af smerter.«
Sådan sagde patienten Michael om sine tænder, da Jørgen Lætgaard og hans kolleger var færdige med at udbedre skaden i Michaels mund på klinikken Tandrødderne, som henvender sig til misbrugere og socialt udsatte.
Jørgen stiftede tandklinikken i Ballerup for 2 år siden. Han blev uddannet tandlæge i 1962 og har gennem de sidste 12 år arbejdet frivilligt med at få socialt udsattes tænder tilbage i god stand. 50 frivillige er tilknyttet Tandrødderne.
»Patienterne har ofte meget dårlige tænder og lever et liv med store smerter. Det er dejligt at kunne fjerne smerterne og give håb om en bedre fremtid,« siger han og fortæller, at nye tænder gav en kvindelig patient så meget selvtillid, at hun fik et job som rengøringsassistent.
Mange af patienterne har tandlægeskræk
På klinikken oplever Jørgen tit, at patienterne bliver så glade, at de giver hinanden en krammer i venteværelset, når behandlingen er overstået. Patienterne kender ofte hinanden, da de fleste har fået en henvisning til Tandrødderne fra Brydehuset, som er et behandlingscenter for misbrugere og deres familier.
Et liv med misbrug kan give dårlige tænder, og i nogle tilfælde ender tandsættet med kun at bestå af få tænder. Økonomien rækker ikke til tandbehandling på privat klinik, og stofmisbruget sætter dem i en ond cirkel, hvor de dulmer tandpinen ved at tage flere stoffer eller drikke alkohol.
Er man påvirket af stoffer, er tandbørstning ikke det første, man tænker på, og man indtager ofte sukkerholdig mad. Samtidig har mange af Tandrøddernes patienter også tandlægeskræk.
Svært at skaffe økonomiske midler
»Vi giver os god tid til behandlingen, og på grund af tændernes dårlige stand bruger vi i gennemsnit 8 gange så lang tid på at få munden i orden på en af vores patienter i forhold til på en normal privat klinik,« fortæller Jørgen, der ikke har planer om at lægge tandlægeboret på hylden, selvom han er blevet 77 år.
Pengene til at drive klinikken søger Jørgen fra private fonde og fra Socialministeriet og Sundhedsministeriet. Han har dog kun haft held med at få penge til de hjemløses tandsæt via private fonde.
Tandrødderne er på Facebook