Irsk kaffe hader sugerør

Sådan brygger du uforfalsket Irish Coffee magen til den, strandede amerikanske passagerer under anden verdenskrig varmede sig på, mens de ventede på vandfly over Atlanten

Irske bartendere hader det. De serverer Irish Coffee helt efter bogen,
og hvad gør kunderne? Griber en teske og rører flødeskummet godt og
grundigt rundt som i cappucino, drikker med sugerør eller beder om
chokoladestykker i flødeskummet.

Alt sammen helt forkert! Ægte
irsk kaffe skal se ud som mørk, irsk Guiness øl under et pænt lag skum,
og den skal drikkes som den skummende øl: Sæt læberne til glasset, og
nip af den varme kaffe gennem det kølige skum. Du får opskriften her.
Men først lidt historie.

TE DUEDE IKKE.

Irsk kaffe blev første gang brygget i
1943 til ære for amerikanske soldater, der var strandet i lufthavnen
Buena Vista på den irske vestkyst. Buena Vista var base for transport af
passagerer med vandfly mellem Europa og USA.

Ofte rejste
Atlanterhavets bølger sig faretruende, himlen mørknede, og de
vejrfølsomme vandfly måtte give op og vende om. Tilbage i lufthavnen
blev kedlen sat over til te med et skvæt whisky efter god lokal skik, så
de kolde passager kunne få varmen og sunde sig før næste forsøg på at
krydse Atlanten. Men te er noget for syge folk, mente  amerikanerne.

De
ville hellere drikke kaffe, og derfor opfandt Buena Vista lufthavnens
barchef Joe Sheridan i 1943 den nye drik, der bestod af kaffe, whisky,
sukker og et lag flødeskum på toppen. God ide, syntes amerikanerne, og
en gæst spurgte Joe Sheridan: »Er kaffen brasiliansk? Nej irsk, svarede
Joe, og irsk kaffe hedder den særlige drink stadig fra Skanderborg til
Seattle.

VARM OG STÆRK.

Begynd med flødeskummet,
det skal piskes blødt og lindt, så det lægger sig på overfladen som
ølskum. Sæt det i køleskabet, så det bliver koldt.

1) Glasset
skal være på stilk og varmes med varmt vand direkte fra kedlen. Nu skal
whiskyen i – irsk whisky, som er mild og rund i smagen.

2) Fyld
flaskens skruelåg to gange, hæld indholdet i glasset, og lad en teske
rørsukker med top følge efter. Rør rundt til sukkeret er opløst

3) Næste punkt er kaffen, der skal være både varm og stærk.

4) Og så flødeskummet, som skal i til sidst og med følelse.

Det er vigtigt, at flødeskummet ikke dumper ned som en tung blok og skaber tumult i glasset.

Brug
derfor to skeer, og skub med den ene ske flødeskum blidt ned over
ryggen af den anden ske. Så lægger flødeskummen sig som en kold dyne
over kaffen.

Smag. Måske har du aldrig før smagt irsk kaffe, helt som Joe Sheridan lavede den i 1943.

Se, hvad vi ellers skriver om: #mad, #alkohol, #drikkevarer, #kultur og #whisky