Hygge = Slik

Hygge er socialt accepteret
Den danske hyggekultur har altid betydet usund mad og søde sager, men det er faktisk ikke så enkelt, som vi går og tror. Heidi Boye, der er lektor på CBS og forbrugerspecialist på mediebureauet OMD, forklarer, at der er mange uskrevne regler for hygge, og at de kan være svære at bryde:
»Hvis man forsøger at gøre hyggen sund, føles det forkert. Hyggen bliver ikke lige så god, og vi er alle meget bange for at være den, der ødelægger hyggen. Der er en social accept i, at man gerne må spise usundt, når man hygger.«
Den søde hygge gør os tykke
Ifølge Heidi Boye siger de sociale spilleregler, at man ikke må takke nej til kagen, at man ikke må tage sin egen sundere variant af hyggen med, og man endelig ikke må sige, at man er på slankekur.
»Vi hygger os for meget, og det er den søde hygge, der gør os tykke,« siger hun.
Hyggen i tal
Tal fra FDB Analyse fortæller, at meget af det slik, vi spiser, er i forbindelse med hyggestunder:
72 procent af slikspiserne spiser slik, når de slapper af med fjernsyn, en bog eller lignende, og det er oftest chokolade og kage, der ryger ned.
Men hvad er hygge?
Hvad der egentlig er hygge, er svært at sætte fingeren på, men Heidi Boye har en god ide om, hvor vores hyggetrang kommer fra:
»At hygge og slik hænger sammen, er noget, vi lærer helt fra barndommen. Ikke kun i hjemmet, men også i børnehaver, skoler og fritidshjem bliver vi institutionaliserede til at forbinde hygge med noget sødt og lækkert at spise. Bare tænk på ferier, fødselsdage eller klassens time. Der er ingen, der stiller spørgsmålstegn ved, at hygge er lig med slik og søde sager.«
Den sunde hygge
Heidi Boye mener, at hyggekulturen kan ændres ved, at vi langsomt skaber nogle sundere praksisser. I stedet for at servere chokolade og slik kan vi servere dadler, figner eller nødder, når vi hygger.
»Vi kan også begrænse hyggen, men der er et socialt problem i det, for det er ikke rart at være den, der devaluerer hyggen,« siger Heidi Boye.
Hygge skal være let
Seniorrådgiver i ernæring på Fødevareinstituttet, Sisse Fagt, kan godt se, at den usunde hygge er let tilgængelig, men hun ærgrer sig over tendensen.
»Den umiddelbare tilgængelighed mangler, når det gælder sund hygge. Hvis man skal kunne hygge lige så meget med et frugt og grønt-fad som med slik, skal det skæres i mundrette hapser først. Men når vi hygger, gider vi ikke stå i køkkenet hele aftenen for at lave et simpelt hyggemåltid,« siger hun.
At gøre hygge lig med sund mad
Sisse Fagt så gerne, at butikkerne tilbød nemmere og billigere sund hygge og droppede de mange slagtilbud på store slikposer. Det kunne for eksempel være samlede pakker med udskåren frugt og grøntsager.
»Vi burde lave en fælles hyggeindsats med detailhandlen, sundhedsorganisationer og ernæringsoplysere, hvor vi hjalp folk til at koble hygge med det sunde. Men det er et langt, sejt træk, og det vil tage tid at få ændret folks syn på hygge.«