Hvorfor må man ikke drikke te til maden?

Hvordan kan det være, at man helst ikke skal drikke te til maden, hvis man har jernmangel
?

I Samvirke maj 2009 svarer Per Brændgaard på et spørgsmål om gode kilder til jern i maden.

Der står bl. a., at jernoptagelsen bliver fremmet »ved ikke at drikke te eller kaffe til maden« . Jeg har læst dette før og undres lidt, da man i fødevaredatabanken www.foodcomp.dk kan læse, at bl. a. teblade har et højt indhold af jern.

Hvordan kan det så være, at man helst ikke skal drikke te til maden, hvis man har jernmangel?

Ingerlis Højgaard, Svendborg

Svar fra Per Brændgaard

Det anbefales at drikke te, kaffe og kakao 1 ½ -2 timer før og efter måltider, hvis man har jernmangel. Te, kaffe og kakao indeholder polyfenoler, der under fordøjelsen binder sig til jern på en måde, der sænker optagelsen af jern fra tarmen til blodet.

Det er rigtigt, at teblade har et forholdsvis højt indhold af jern. Men indholdet af teblade pr. kop drikkeklar te er så lavt, at det samlede jernindhold i en kop ( 200 ml) te kun er på 0,02 mg svarende til 0,1 pct. af den anbefalede daglige indtagelse af jern for en kvinde i den fødedygtige alder. Te kan derfor betragtes som en drik, der » stjæler « jern fra maden.

Hvis man ikke har jernmangel, så kan man drikke te til maden uden problemer. Det er på de mest trendy restauranter i udlandet ved at blive populært at drikke te til maden i stedet for vin i erkendelse af skadevirkningerne ved et for højt indtag af alkohol. Det vil være sundt for de fleste danskere at skifte vin ud med te.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #drikkevarer og #vitaminer