Hvorfor kan jeg pludselig ikke tåle rødvin?

Er det særlige stoffer i vinen, der giver mig voldsom hovedpine?
?

I en alder af 56 år kan jeg pludselig ikke tåle rødvin længere. Jeg får en voldsom hovedpine dagen efter, jeg har drukket et par glas rødvin. Er der særlige stoffer i vinen, der giver hovedpine, og kan hovedpine undgås ved at drikke særlige vine?

Mette E. Boesen, Haderslev

Svar fra Per Brændgaard

Årsagen kendes ikke med sikkerhed. En sandsynlig årsag er, at nogle vine har et særlig højt indhold af bestemte tanniner, der hos følsomme mennesker kan give hovedpine. Du kan derfor prøve at drikke vine med lavt indhold af tanniner.

Franske rødvine fra Burgundy, de italienske rødvine Dolcetto og Barbera, vine lavet af pinot noir og sangiovese druer samt Spanske Rioja vine har angiveligt et forholdsvis lavt indhold af tanniner. Undgå samtidig rødvine med højt indhold af tanniner, blandt andre franske rødvine fra Bordeaux, italienske fra Barolo og Barbaresco samt vine fremstillet af syrah (shiraz) eller cabernet sauvignon druer.

Prøv dig frem. Og husk at drikke rigelig med vand ved siden af, når du drikker vin. En meget hyppig årsag til ondt i hovedet dagen derpå er væskemangel (dehydrering). Det er normalt, at man med alderen har sværere og sværere ved at holde en god væskebalance, så man skal være særlig bevidst om at drikke vand nok.

Hvis din væskebalance i forvejen ligger lige på kanten, kan et par glas alkohol om aftenen uden vand være nok til, at du næste dag vågner op med ondt i hovedet på grund af væskemangel. Alkohol virker vanddrivende.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #alkohol og #vin