Hvorfor er det sundt at spise hele og halve kerner?

Hvorfor siger man, at groft brød med hele kerner er sundt?
?

Det er ofte fremhævet i tidsskrifter, reklamer og medier, at groft brød med kerner er sundt. Groft malet mel af hele kerner er fint, men hvad skal de hele eller halve kerner? Hvis man kører til det nærmeste rensningsanlæg, vil man opdage, at der er bjerge af ufordøjede kerner, især rug. Hvorfor anbefales det så gang på gang, at man skal købe brød med kerner?

Carsten Carlsen, Høng

Svar fra Per Brændgaard

Det er ikke nødvendigt at spise hverken hele eller halve kerner. Du kan sagtens få dækket dit behov for fuldkorn fra brød bagt på fuldkornsmel, der er malet korn. Det vigtige er, at hele kornet indgår i melet.

Jeg ved ikke, om der ligger bjerge af ufordøjede rugkerner på rensningsanlæggene. Men det er rigtigt, at kroppen har sværere ved at optage næringsstofferne i hele kerner end i malede kerner. Det er både skidt og godt. Det er skidt, da man så går glip af nogle af de sunde næringsstoffer i fuldkornet. Det er godt, da man så ikke optager noget af stivelsen i kornet. De fleste danskere har kun godt af at sænke optagelsen af kalorieholdige næringsstoffer – herunder stivelse fra kornprodukter. 

Forskning har vist, at hele kerner i form af hørfrø ikke bliver optaget, men at hørfrøet sænker optagelsen af det fedt, man spiser samtidig. Det er uklart, om det samme gælder for hele kornkerner. Måske er fibrene  vigtigst for optagelsen, og fiberindholdet er det samme i brød med hele og malede kerner. Fibre kan sænke optagelsen af både fedt og kulhydrater i tarmen. 

Den vigtigste ernæringsmæssige forskel på fuldkornsbrød med kerner og uden kerner er, at fuldkornsbrød med kerner har et lavere glykæmisk index, også kaldet GI. Det vil sige, at blodsukkeret stiger langsommere, når man har spist brød med hele kerner end brød uden hele kerner. Lavere GI giver en bedre mæthed, og et blødere blodsukker er også godt for diabetes og hjerte-kar-sundhed. 

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #fuldkorn, #rugbrød og #kerner