Hvordan undgår jeg bitter icebergsalat?

Kommer ofte hjem med et salathoved, som smager surt og bittert.
?

Vores familie elsker icebergsalat og spiser det tit, men ofte kommer vi hjem med et salathoved, som smager surt og bittert. Det er ærgerligt, så hvordan kan man se på salaten, om den er o.k.?

Christa Moblak Høyer, Frederikssund

Svar fra Winnie From Thesbøl

Icebergsalat hører til lactuca-slægten, som er blandt de søde salater, ligesom for eksempel hovedsalat og romainesalat. Blandt de bitre salater (cikorie slægten) finder vi bl. a. julesalat og radicchio.

Også de søde salater indeholder bitterstoffer. Som regel er de ikke fremtrædende. Salaterne høstes i en alder, hvor den søde smag er på sit højeste. Hvis salaten står lidt længere på marken end til dette punkt, bliver den bitre smag mere udtalt.

Bitterstoffet er mest koncentreret i den hvide del, tættest på stokken. Derfor kan du gå efter de hoveder, der har mest grønt. Derudover kan du desværre ikke se på salaten, om den er afvigende i smag, men blot håbe på, at den er høstet på det rette tidspunkt.

Men du kan se på salaten, om den er frisk: Stokken skal være lys og ikke rustfarvet, og bladene skal være friske og spændstige uden skader og mørkfarvning.

Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.

Se, hvad vi ellers skriver om: #grøntsager og #salat