Hvordan slanker man sig med succes?

Hvor afgørende er mættet fedt, når man vil tabe sig?

Fedtfattig kost giver et vægttab på 3-4 kg i gennemsnit over nogle måneder. Hvis man vil tabe sig mere, skal man også se på andre faktorer som kulhydratkilder, protein, mængder, motion, m.v.

?

Jeg vil gerne høre jeres mening om følgende udtalelser fra Arne Astrups bog, Doktor Slank:

»Hvis man tror, at en succesrig slankekur afhænger af mad med lave fedtprocenter, snyder man sig selv for gode smagsoplevelser og vægttab. F.eks. feder de fede hørfrø og solsikkefrø i rugbrød ikke.«

Jeg går personligt ikke ind for slankekure og anbefaler i stedet kostomlægninger, men jeg mener da, at vi skal kigge på fedtprocenterne og selvfølgelig først og fremmest det mættede fedt.

Anna Marie Stærkær, Ringkøbing

Svar fra Per Brændgaard

Jeg er enig i Arne Astrups udtalelser. Fedtfattig kost giver et vægttab på blot 3-4 kg i gennemsnit over nogle måneder.

Hvis man vil tabe mere, så skal man også se på andre faktorer (kulhydratkilder, protein, mængder, motion, m.v.), og det kan tilmed være en slankemæssig fordel at spise en moderat mængde af de sunde fedtstoffer i stedet for at spise ekstremt fedtfattigt.

Sunde fedtstoffer har et lavt indhold af mættet fedt, og du har helt ret i, at det er meget vigtigt at vælge fødevarer med lavt indhold af mættet fedt. Især fordi mættet fedt øger blodets indhold af LDL-kolesterol, der fremmer åreforkalkning.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #drikkevarer, #helbred, #ernæring, #fødevareforskning, #fedt, #slank og #slankekur