Hvordan kan det være, at der er kobber i noget økologisk frugt?

Jeg har bemærket, at der på nogle af Kvicklys økologiske frugter står, at der er anvendt kobber i produktionen.
?

Jeg har bemærket, at der på nogle af Kvicklys økologiske frugter står, at der er anvendt kobber i produktionen. Jeg har set det på udenlandske æbler og avocadoer. Hvad er der brugt kobber til? Hvordan kan brug af kobber være foreneligt med økologi?

Kristine Thygesen, Ry

Svar fra Inger Abildgaard

Brevkassen har stillet spørgsmålet videre til Coops miljødirektør Mogens Werge.

Brug af kobber er af miljømæssige årsager ikke tilladt i Danmark, men i den europæiske økologiforordning er det tilladt som bekæmpelsesmiddel i økologisk produktion. Det vil sige, at udenlandske økologiske produkter kan være behandlet med kobber, mens det ikke er tilladt for danske økologiske (eller konventionelle) produkter.

Økologi er et regelsæt - og der er nogle (få) bekæmpelsesmidler, der er tilladt, formentlig fordi det er vurderet, at det kan være nødvendigt for overhovedet at have en økologisk produktion. Coop vælger at oplyse forbrugeren, hvis der er anvendt kobber i den økologiske produktion, men det er Coops valg, det er ikke et krav.

Vi gør det, fordi vi tror, at mange økologiske forbrugere har en forventning om, at der ikke er anvendt så danne (selv om de er godkendt som bekæmpelsesmiddel) i økologiske produktion, siger Mogens Werge. Kobber anvendes til at bekæmpe svampesygdommen skurv.

Inger Abildgaard er madredaktør på Samvirke, hvor hun siden 1994  har skrevet og redigeret bladets madsider.

Se, hvad vi ellers skriver om: #økologi, #frugt og #tilsætningsstoffer