Hvor tit skal køleskabet gøres rent?

Sjusker du med hygiejnen i køleskabet, kan du risikere at blive syg af aftensmaden. Inge-Lis Kyllesbæk Andersen fra Fødevarestyrelsen giver gode råd til, hvor tit du skal gøre rent i køleskabet, og hvordan du kan holde hygiejnen i top.

Lad aldrig kødsaft ligge på køleskabshylden. Mad må ikke dryppe. 

God hygiejne i køleskabet gør dig mindre syg

Hold temperaturen i køleskabet på højst 5 grader. Det er et af de vigtigste råd, når det gælder om at mindske risikoen for at blive syg af sine madvarer, lyder det fra Inge-Lis Kyllesbæk Andersen, der er dyrlæge i Fødevarestyrelsen og blandt andet rådgiver forbrugerne om hygiejne og madvarer. 

»Ved 5 grader formerer langt de fleste bakterier, der er i fødevarer, sig meget langsomt. Derfor er det vigtigt, du holder temperaturen lavt i dit køleskab.«

»Vi kan ikke undgå, at der kommer bakterier og sporer ind med den mad, vi lægger i køleskabet. Det er helt naturligt, at der findes bakterier i kød, grøntsager og pålægsprodukter, når du køber dem i supermarkedet. Dog er mængden af bakterier meget lav, men de formerer sig, hvis du ikke holder maden kold nok,« siger Inge-Lis Kyllesbæk Andersen. 

Pas på kødsaften – også når du tør mad op

I råt kød kan der for eksempel være salmonella. Salmonella er især farlig, hvis du er barn, ældre eller svækket på grund af sygdom, men salmonella udgør en langt mindre risiko, når maden varmebehandles rigtigt. Derfor er det også vigtigt, at saft fra kød ikke ”smitter” de produkter, der ikke bliver varmebehandlet. 

»Man bør altid opbevare kød i en pose eller en tæt beholder. Kødsaft må ikke kunne løbe ud og smitte andre produkter som eksempelvis salat,« forklarer Inge-Lis Kyllesbæk Andersen. 

En klassisk fejl man kan begå, er ikke at passe godt nok på, når de tør kød op. 

»Kødsaft må ikke kunne løbe ud. Sørg for, at kød, der tøs op, er emballeret og gerne ligger i en tallerken eller skål, så saften ikke drypper på andre ting i køleskabet,« siger Inge-Lis Kyllesbæk Andersen. 

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hold øje med holdbarheden

Især vakuum- og MAP-pakkede pålæg og kødprodukter har en kortere holdbarhed, når du har åbnet dem. Man skal altid følge producentens anbefalinger for, hvor længe kødpålæg kan holde sig i åben emballage. Efter de angivne antal dage bliver risikoen for listeriainfektion så stor, at du skal smide pålægget ud. 

 

Hvor tit skal man så gøre rent i køleskabet?

Et klart svar på, hvor tit der skal gøres rent i køleskabet, er svært at give. Alligevel har Inge-Lis Kyllesbæk Andersen et par rettesnore, du kan bruge: 

»Hvis der ligger kødsaft på hylderne, skal du vaske det væk med det samme. Det samme gælder, hvis der er synligt snavs. Et køleskab har typisk glashylder, så det er nemt at se, hvis der er lidt beskidt. Hvis man hele tiden er opmærksom på at tørre hylderne af,  når man ser noget, er der ikke behov for den store, grundige rengøring ret tit.«

Put aldrig gryden direkte i køleskabet

I råvarer, som fx krydderier, krydderurter og grøntsager findes der helt naturligt sporedannende bakterier. Når du tilbereder en gryderet med for eksempel kød, grøntsager og krydderier bliver bakterierne dræbt når temperaturen når op over 75 grader. De sejlivede bakteriesporer overlever imidlertid en almindelig varmebehandling og de begynder at vokse, når temperaturen i maden kommer under 60 grader igen. Derfor gælder det ifølge Inge-Lis Kyllesbæk Andersen om at få sænket temperaturen hurtigt, hvis du vil gemme madrester til en anden dag. 

»Det gælder om, at den tid, hvor bakterierne har mulighed for at formere sig, er så kort som muligt. Normalt siger vi, at mad skal køles ned til under 10 grader på maksimalt 3 timer. Sætter du en varm gryde i køleskabet, hæver du temperaturen i køleskabet og derfor ændrer du også på holdbarheden for alle de varer, du har derinde,« siger Inge-Lis Kyllesbæk Andersen.

Har du en rest tilovers fra aftensmaden er det en god idé, at hælde maden over i en flad beholder; det fremmer nedkølingsprocessen. For selvom det er fristende at lave en hurtig afkøling i køleskabet, så risikerer du at hæve temperaturen i køleskabet så meget, at det går ud over fødevaresikkerheden ved de andre madvarer. Derfor anbefaler Inge-Lis Kyllesbæk Andersen, at du aldrig stiller en varm gryde i køleskabet.

Pak ned i flade bøtter eller køl ned i mindre portioner eller sæt gryden i et vandbad, så går det hurtigere, er Fødevarestyrelsens råd. 

Læs mere om