Hvor meget er 1 kg CO2?

Hold op med at flyve, spis mindre kød og skær generelt ned på dit forbrug. Vi har efterhånden hørt, at vores CO2-udledning er alt, alt for høj. Men de tonsstore tal, vi hører om fra fly- og kød- og tøjindustrien kan være svære at begribe og forstå. Derfor er her et forsøg på at få de astronomiske tal ned i øjenhøjde. For hvor meget svarer 1 kg CO2 egentlig til?

Om oplysningerne i denne artikel:

Alle værdier er cirka-tal. Da der kan være relativt stor forskel på produktionsformer (f.eks. om en agurk er dyrket på friland eller i drivhus) er oplysningerne i denne artikel estimater i “træskolængder”.

Kilder: Steder i teksten, hvor der ikke er angivet direkte kilde, stammer al information om CO2-udledninger enten fra Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet eller Concito.

Agurk

Botanisk set er agurken et bær med mange frø/kerner. Den består af 97 procent vand, og agurken (hvis den er dyrket i drivhus) udleder ca. 800 gram CO2 pr. kg.

Omregnet i hele agurker svarer det i runde tal til:
3 agurker = 1 kg CO2

Kartofler

Ris og pasta giver kartoflerne skarp konkurrence på vores middagstallerkner, og vores sult efter kartofler falder - ifølge Coop Analyse - år for år. Men det er synd, for kartofler er virkelig CO2-effektive. Faktisk udleder produktionen af 1 kg kartofler kun 200 gram CO2.

Omregnet i enkelte kartofler (på ca. 60 gram) svarer det ca. til:
83 kartofler = 1 kg CO2

Mælk

Ifølge Mejeriforeningen drikker hver dansker i gennemsnit 80 liter mælk om året. Men vores forbrug er faldet igennem de sidste 8-10 år fra ca. 90 liter om året.

Regnestykket, hvis man udelukkende kigger på letmælk, er relativt ligetil. Det hedder nemlig:
1 liter letmælk = 1 kg CO2

Æg

Morgenmad byder ofte på et blødkogt æg. Tal fra Coop Analyse viser, at weekendmorgener  byder på æg dobbelt så tit som i hverdagen. Selvom æg er animalske, er æg ikke den store klimasynder. 1 kg æg udleder ca. 2 kg CO2.

Omregnet til antal æg (str. L) svarer det i runde tal til:
8½ æg = 1 kg CO2

Kylling

Der produceres ifølge Dyrenes Beskyttelse omkring 125 millioner slagtekyllinger om året i Danmark. For hvert kg kylling, der produceres, udledes ca. 3,2 kg CO2.

Omregnet til hele kyllinger (på ca. 1300 g) svarer det til:
¼ kylling = 1 kg CO2

Bøffer

Oksekød er en af de slemme, når det kommer til CO2-udledning. For hvert kg oksekød, der produceres, bliver der udledt knap 14 kg CO2.

Omregnet i bøffer (på 200 gram) svarer det ca. til:
⅓ bøf = 1 kg CO2

T-shirts

Tøjindustrien er blandt de mest udskældte ift. klimapåvirkning. Måske med rette. CO2-udledningen fra produktionen af en enkelt T-shirt er ca. 11 kg. 

Omregnet svarer det ca. til, at du får
9% af en T-shirt = 1 kg CO2

Smartphone

Ifølge analysefirmaet eMarketer er Danmark det land, hvor flest indbyggere har en smartphone. Men det koster CO2 at bygge telefoner - ca. 150 kg CO2 pr. smartphone. 

Omregnet svarer det ca. til:
1% smartphone = 1 kg CO2

Streaming

Vi streamer film og serier som aldrig før. Der er de senere år kommet stigende fokus på CO2-udledningen fra tech-firmaernes gigantiske datacentre. F.eks. udleder 1 times streaming på Netflix ca. 160 g CO2.

Omregnet svarer det omtrent til:
6 timers streaming (eller ca. 16 afsnit af Rap Fyr i L.A.) = 1 kg CO2

Biltur

Elbiler og hybridbiler er efterhånden et normalt syn på de danske veje, men langt de fleste kører stadig på benzin eller diesel. For hver kørte km udleder de ca. 116 g CO2 - og det er vel at mærke, hvis det er nye biler.

Omregnet svarer det nogenlunde til:
8,5 km biltur = 1 kg CO2

Flyrejse

En af de mest udskældte CO2-syndere er flybranchen, som også klart er den transportform, der er mindst klimavenlig. Ifølge udregninger fra DR udleder du alene på 1 times flyvning over 100 kg CO2.

Omregnet svarer det i runde tal til:
30 sekunders flyrejse = 1 kg CO2