Hvor længe holder æg?

Salgsdatoen er overskredet, men hvor længe holder ægget?
?

Hvor længe kan æg anvendes efter sidste salgsdag?

Karen Askholm, Viby

Svar fra Winnie From Thesbøl

Ægs holdbarhed ser man forskelligt på. I Grønland gives de samme æg, som forhandles her i landet, en holdbarhed på tre måneder, fordi de opbevares ved lav temperatur. Her i Syddanmark er det besluttet, at æg har en holdbarhed på 28 dage. Når æg opbevares ved maks. 12 grader og står med den buttede side opad, kan de holde sig i op til fire måneder. I den buttede ende af ægget er der en luftblære, som vil blive større med alderen. Luften, som kan passere æggeskallen, samles i den buttede ende, og det øger holdbarheden, når ægget står på spidsen. Selv om de kan holde længe, vil deres madtekniske egenskaber ændre sig, for eksempel er det svært, eller næsten umuligt, at piske gamle æggehvider stive. Slå altid æggene ud hver for sig, før de blandes, så har du mulighed for at konstatere, om de er i orden. Jo ældre ægget er, des mere flydende er hviden. Men såfremt hinden omkring æggeblommen er intakt, og ikke i opløsning, og ægget lugter friskt (det vil sige: ikke af noget), kan det stadig spises. 

Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.

Se, hvad vi ellers skriver om: #æg og #holdbarhed