Hvor kommer grisen fra?

Hvordan kan man se, hvor kødet fra gris kommer fra? Er der en nem løsning, når man står i supermarkedet, spørger en læser.
?

Når jeg køber hakket oksefars, står der både navn på det land, hvor dyret er opdrættet, og hvor det er slagtet. Så kan jeg let vælge at købe kød, der ikke er kørt langt for at blive slagtet. Hvorfor kan man ikke se, hvor grisen kommer fra?

Diana Fjeldstad, Ringe

Svar fra Esben Meier

Reglerne omkring mærkning af oprindelse på kød kan være en smule komplicerede. På oksekød er der lovkrav om sporbarhed, og derfor står der altid, hvor dyret er født, opvokset, slagtet og opskåret. Det kan sagtens betyde, at dyret er født, opvokset og slagtet i ét land, opskåret i et andet og forarbejdet i et tredje. De oplysninger, der står på pakken, er altså korrekte, selv om der kan være tale om flere lande. 

For at man kan skrive for eksempel dansk svinekød på en pakke, skal dyret været født, opvokset og slagtet i samme land (Danmark). Danmark har en meget stor eksport af smågrise til Tyskland, hvilket medfører, at vi ikke kan skrive »tysk svinekød« på pakkerne, da kravet til oprindelsesmærkning ikke er opfyldt. Vi skriver derfor »dansk kød« eller »slagtet i Tyskland« på de ferske udskæringer, hvor dette er muligt uden at komme i konflikt med lovgivningen. 

Esben Meier er kategorigruppechef for fersk kød, fjerkræ og fisk.

Se, hvad vi ellers skriver om: #indkøb, #coop, #svinekød og #supermarked