Hvor hurtigt bliver fiskesuppen dårlig?

Må fiskesuppen stå i skuret natten over?
?

Jeg har lavet en stor portion fiskesuppe med torsk og rejer i en stor gryde, der rummer 5 liter. Efterfølgende er resten af gryden med låg på sat ud i skuret natten over, da der ikke var plads i køleskabet. Temperaturen i skuret er cirka den samme som udenfor, det vil sige omkring 7 grader. Kan man genopvarme hele den resterende suppe den følgende aften og spise den? Kan det nå at blive dårligt på så kort tid, fordi jeg ikke har opbevaret det under 5 grader? Eller er det sikkert nok at spise suppen, hvis jeg varmer den op til over 75 grader?

Per Højsgaard, Rønde

Svar fra Winnie From Thesbøl

Nej, umiddelbart kan du ikke risikofrit spise suppen under de betingelser, du beskriver. En suppe fremstillet på fisk, skaldyr og grøntsager kan indeholde bakteriesporer og skal behandles som alle andre tilberedte madretter: Den skal nedkøles fra 65 grader til 10 grader inden for 3 timer. Herefter skal suppen opbevares ved køleskabstemperatur, det vil sige ved maks. 5 grader.

Nedkøling af en stor portion suppe med fyld tager forholdsvis lang tid. Det kræver som regel omrøring og eventuelt opdeling i mindre beholdere. Opbevaringstemperaturen – omkring 7 grader – er heller ikke lav nok, og specielt set i lyset af den formentlig længere nedkølingstid vil jeg ikke anbefale dig at spise suppen.

 

Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.

Se, hvad vi ellers skriver om: #fisk, #køleskab, #holdbarhed og #skaldyr