Hvor er de danske, økologiske æbler?

Danske æbler er blandt verdens bedste. Hvorfor kan jeg så ikke finde danske, økologiske æbler i min lokale butik?
?

Hvordan kan det være, at min lokale SuperBrugsen ikke har økologiske, danske æbler, men kun tyske? Gælder det for alle SuperBrugsen – eller kun for min lokale? I Danmark producerer vi nogle af verdens bedste æbler, også økologiske. For ikke-økologiske æbler er udvalget af udenlandske æbler også langt større end danske lige nu. For eksempel kan man få tyske og polske ingridmarie. Jeg ville gerne, hvis det var nemmere at dyrke det lokale, især det økologiske – og det synes jeg også, jeg engang har læst er Coops hensigt.

Nicolai Nielsen

Svar fra Morten Brix

Når vi p.t. ikke har danske økologiske æbler, skyldes det, at sæsonen er slut. I Coop havde vi danske økologiske æbler to til tre uger længere end det øvrige marked, men måtte melde udsolgt i slutningen af december. Vi får langt størstedelen af vores økologiske æbler fra producenterne Henning Bæk og Poul Rytter Larsen. Vi regner med at kunne øge volumen næste sæson, men da efterspørgslen samtidig er steget meget, er det tvivlsomt, om vi reelt vil få en længere sæson end til omkring ultimo december. Når vi nu har valgt at importere tyske, er vi meget bevidste om producenten. Vi får æbler fra Peter Rolkes ved Hamburg, så vi forsøger at købe æblerne så tæt på den danske grænse som muligt. Vi kunne have fået lidt billigere æbler fra Italien, men har valgt at importere fra Danmarks baghave, når vi ikke har flere selv. Umiddelbart forudser vi, at vi har nok nordtyske, økologiske æbler til slutningen af marts. Herefter må vi købe lidt længere væk, indtil den danske sæson begynder i september. 

Med hensyn til konventionelle æbler har vi et stærkt og godt samarbejde med Ørskov Frugt på Fyn. Vi har i samarbejde med dem lanceret Din Fynske Frugthave i Kvickly, SuperBrugsen og Dagli’Brugsen. Vi prøver i samarbejde med Ørskov at lancere de rigtige sorter på det rigtige tidspunkt, så vi kan tilbyde danske æbler helt frem til slut omkring maj måned.

Morten Brix er kategorichef for frugt i Coop i Danmark. Morten Brix har dermed det øverste ansvar for indkøb af de frugter, du finder i butikkerne i Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen og LokalBrugsen.

Se, hvad vi ellers skriver om: #økologi og #æbler