Hvilken planteolie må man stege i?

Hvilken type vegetabilsk olie skal man foretrække til at stege kød i, for eksempel bøffer, der skal brunes?

Olivenolie er god til stegning, vindruekerneolie er lidt mere umættet og kræver derfor forsigtighed ved opvarmning. Hvis man ikke kan lide olivenoliesmag, er rapsolie et godt og billigt alternativ.

?

Hvilken type vegetabilsk olie skal man foretrække til at stege kød i, for eksempel bøffer, der skal brunes.

Jeg har altid brugt olivenolie, men har i et Go' morgen Danmark-program på TV2 set en kok (Irene Mai) stege kød i vindruekerneolie. Når jeg læser om de forskellige olietyper og deres egenskaber og stegeevner, anbefales det at stege i olivenolie.

Vindruekerneolien anbefales til blandt andet dressinger, og det anbefales i øvrigt ikke at opvarme ved høje temperaturer. I dag er der mange typer olier på markedet, og man kan komme i tvivl om den bedst egnede og sunde til stegning.

Marianne Skovlund, Skårup

Svar fra Leif Skibsted

Vi anbefaler at erstatte mættet fedt med umættet fedt. Fiskeolie er mere umættet end planteolie, der er mere umættet end animalsk fedt. Men jo mere umættet fedt eller olie er, jo lettere oxideres (iltes) det og danner sundhedsskadelige stoffer. De mest umættede planteolier som valnøddeolie og græskarkerneolie egner sig absolut ikke til stegning, men er fine i salat.

Olivenolie er god til stegning, vindruekerneolie er lidt mere umættet og kræver derfor forsigtighed ved opvarmning. Hvis man ikke kan lide olivenoliesmag, er rapsolie et godt og billigt alternativ, men rapsolie er mere umættet, og igen kræves opmærksomhed og forsigtig opvarmning. Stegeolie bør altid kasseres og ikke genanvendes eller bruges til sauce.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #ernæring, #grill, #kød, #fedt, #olie og #olivenolie