Hverdagen er fyldt med uønsket støj

Støjen generer både ude og hjemme
Mange danskeres hverdag er, fra de slår øjnene op, til de går i seng igen, fuld af uønskede lyde, som de opfatter som forstyrrende og generende. Som støj. De er hverken fri for støjen, mens de udfører deres arbejde, eller når de lukker hoveddøren bag sig derhjemme. Og larmen sætter sine klare spor. Den kan aflæses i alt fra dårlig koncentration, nedsat effektivitet og invaliderende høreskader til forhøjet blodtryk og for tidlig død.
Hverken myndigheder eller forskere har noget overblik over udviklingen af den samlede lydmængde, vi udsættes for i løbet af en almindelig dag. Miljøstyrelsen konstaterer, at intet tyder på, at mængden er faldende. I en undersøgelse, som FDB Analyse har udført for Samvirke, siger 40 procent af danskerne, at de er generede af støj, både mens de er på arbejde, og når de er kommet hjem.
Støj på arbejdspladsen kan både give høreskader og virke forstyrrende
Støj og høreskader har en lang historie på arbejdspladserne i industrien og byggebranchen. På kontorarbejdspladserne er normen blevet, at mange personer sidder i et stort rum, hvor de skal tale i telefon, analysere, skrive, holde møder osv. Og det har føjet et helt nyt felt til arbejdsmiljøforskningen.
Skadelig støj
Høreskader er ikke sådan at reparere. Selv mindre høretab er svære at kompensere tilfredsstillende for, og det går ud over andre vigtige kommunikationsredskaber som at opfatte og formulere sig.
Og så er høreskaderne kun en af mange konsekvenser på WHO’s lange og alvorlige liste over støjens virkninger. Her står blandt andet også
- tinnitus,
- forhøjet blodtryk,
- hjerte-kar-problemer,
- ringere indlæring hos børn,
- søvnforstyrrelser,
- stofskifteproblemer og
- effekt på immunforsvaret.
I Danmark skønner Miljøstyrelsen, at mellem 200 og 500 mennesker hvert år dør for tidligt på grund af støj fra trafikken.
»Mange, som sidder i den slags kontorer, føler sig generet af støj. Det er især et problem, hvis de samtidig skal formulere sig, skrive eller tale i telefon. Det er særligt andre folks stemmer, der virker forstyrrende, for der er ikke noget som stemmer, som trænger igennem,« siger Søren Peter Lund, arbejdsmiljøforsker i Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Hjemmet er fuld af støj
Heller ikke når vi er hjemme, får ørerne lov til at hvile sig. Radioen kører, tv’et er tændt og skal overdøve emhætten samtidig med, at der føres flere telefonsamtaler og måske spilles computer i baggrunden.
»Mange af de støjskader, folk får på deres hørelse i dag, opstår i deres private liv. Mest af alt fra de former for lyd, som vi sender direkte ind i øregangen gennem høretelefoner fra for eksempel ipods. Men også fordi der hele tiden er lyd i vores ører i mange flere af døgnets timer, end vi tidligere har været vant til,« siger Pia Mikkelsen, sekretariatsleder fra Høreforeningen.
Det er efterhånden svært at finde stilhed
Vil man blæse til kamp mod støjen, kræver det både, at der tænkes i støjreducering og akustik, når der bygges nye boliger og kontorer, og at der træffes nogle større, strukturelle beslutninger om, at vi eksempelvis ikke vil have så meget trafik, at industri og maskiner ikke må være i nærheden af boliger, eller at vindmøller ikke må bygges der, hvor folk forventer stilhed.
Men at få et mere støjfrit liv kræver også en række personlige valg, og her har mange mennesker et paradoksalt forhold til støj. For de vil gerne bo i byerne, tæt op ad andre mennesker, have nem adgang til transport og i det hele taget være tæt på en masse aktiviteter – og alt det, som larmer. Og samtidig vil de gerne have ro.
»Vi skal passe på, at vi ikke tror, at vi har uanede mængder af stilhed til rådighed. Det er efterhånden svært at finde stilhed, eller bare et sted, hvor du ikke kan høre andre mennesker eller maskiner. Det er en del af vores livskvalitet at være uden forstyrrelser, og når folk bruger mange penge på sommerhuse eller ødegårde, så er det netop det, de søger – stilheden,« siger Henrik Møller, professor i akustik ved Aalborg Universitet.