Hver 6. dansker er angst for at tisse i rum med andre

Paruresis kaldes angstlidelsen, hvor det er svært eller helt umuligt at tisse i nærheden af andre mennesker. Henrik Høgh-Olesen, professor i social- og sundhedspsykologi, forklarer, hvorfor man har angstlidelsen.

Næsten halvdelen af de 16%, der har svaret ja til definitionen, skal koncentrere sig om at tisse, når de står i rum med andre/offentligt.

Stor social angstlidelse

Der findes ikke megen information om paruresis i Danmark, men i USA findes organisationen International Paruresis Association. De skriver i en rapport, at en undersøgelse fra Harvard viser, at paruresis er den anden mest udbredte angstlidelse i USA – næst efter angsten for at tale ved store forsamlinger.

Kilde:
International Paruresis Association

Unaturligt at gå på toilet sammen

”Mennesket har så vidt muligt undgået at gå på toilet sammen. Selv i primitive stammesamfund findes der toiletter uden for bopladsen. Den barriere findes ikke for dyr, der kan tømme sig op og ned ad hinanden, uden at de reflekterer over det,” siger Henrik Høgh-Olesen.

Han understreger også, at problemerne kan opstå, fordi man lider af en form for præstationsangst, eller fordi man har haft forældre i hjemmet, der havde svært ved at skifte en som barn, og som har tabuiseret det at gå på toilettet.

Om undersøgelsen

1016 repræsentativt udvalgte danskere mellem 15 og 74 deltog i undersøgelsen.

Sådan spurgte vi:

Paruresis betegner det, at man har svært ved at tisse, når man er i rum med andre mennesker. Der er mange forskellige grader af Paruresis. Det kan spænde fra, at man har lidt svært ved at tisse ved siden af folk ved f.eks. urinaler eller i båse, til at man slet ikke kan tisse på offentlige toiletter, eller på sit eget toilet, når der er andre til stede.

Vil du ud fra ovenstående definition sige, at du har en eller anden grad af Paruresis?
Ja: 16%
Nej: 68% 
Ved ikke: 16%

Blandt de 16%, der svarer ja: I hvilken grad vil du vurdere, du har Paruresis?
Jeg tænker sommetider over det, når jeg tisser sammen med andre: 25%
Jeg skal koncentrere mig om at tisse, når jeg tisser sammen med andre: 46%
Jeg kan ikke tisse i rum med andre / offentligt: 27%
Ved ikke: 2%

Der er intet mønster i alder og ingen forskel mellem kvinder og mænd.

Se, hvad vi ellers skriver om: #sundhed, #tis og #angst