Hver 20. voksne dansker undgår laktose

Laktosemodstanden har overhalet glutenmodstanden. 5,3 procent voksne danskere undgår laktose mod 3,4 procent, der undgår gluten, viser nye tal fra Coop Analyse

3% af den samlede drikkemælk i Danmark er laktosefri. Mejerierne bruger enzymer til at fjerne laktosen fra mælken.

Vækst i laktosefri mejeriprodukter på 15% om året

I Danmark kan langt de fleste tåle laktose.  Men 5,3% voksne danskere undgår laktose mod 3,4%, der undgår gluten, viser nye tal fra Coop Analyse. Modstanden ser ud til at vokse.

Væksten i det danske marked for laktosefri mejeriprodukter er på ca. 15% om året, når både drikke- og spiseprodukter tælles med. Drikkeprodukter alene har en vækst på 25% om året, oplyser Søren Bang Rasmussen, Brand Manager for Laktosefri, Arla Foods.

Mejerierne bruger ensymer til at fjerne laktosen fra mælken.

3% af drikkemælken er laktosefri

Laktosefri mælk udgør over 60% af den samlede volumen af laktosefri mejeriprodukter, men udgør kun ca. 3% af den totale drikkemælk i Danmark, fortæller Søren Bang Rasmussen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Laktosefri er trend i Europa og Nordamerika

Forklaringen på, at danskerne i stigende tal fravælger laktose, kan findes i, at ”Free From” – altså ”fri for” - er en generel trend på tværs af landene i både Europa og Nordamerika.

Så udbredte er allergierne

Man anslår at antallet af danskere, der har nedsat evne til at fordøje laktose ligger på mellem 3 og 6%. Nogle af dem vil ikke have problemer med for eksempel en slat mælk i kaffen eller en mindre mængde surmæksprodukt.

En meget lille del af befolkningen, 0,2%, har fået stillet diagnosen cøliaki, som er glutenallergi. Det er en alvorlig lidelse, som betyder, at man helt skal undgå gluten. 

Forbrugerne vil selv bestemme, hvad der skal være i deres mad, uanset om de har helbredsmæssige grunde til det.

Glutenfri bliver for eksempel valgt både af mennesker, som ikke kan tåle gluten, og af mange, som ikke har fået stillet diagnosen, men som oplever mere velvære, når de ikke spiser gluten. Det samme gælder laktose.

 

Søren Bang Rasmussen siger, at på flere markeder omkring Danmark er markedsandelene for laktosefri produkter på over 10%, mens den diagnosticerede andel i den pågældende befolkning kun er omkring 5%.

Læs mere om