Hvad er groft brød?

Et af de officielle kostråd lyder, at man skal spise groft brød. Men hvad er egentlig definitionen på groft brød?
?

Et af de officielle kostråd lyder, at man skal spise groft brød.

Men hvad er egentlig definitionen på groft brød? Er det et spørgsmål om fiberindholdet alene, eller er der andre forhold? Det er desværre kun på få pakker, at fiberindholdet er angivet.

Susanne Togeby, Aalborg

Svar fra Per Brændgaard

Hjerteforeningen definerer groft hvedebrød som brød med mindst fem gram kostfibre og højst fem gram fedt per 100 gram. Det kan du bruge som en tommelfingerregel for lyse brødtyper.

Retningslinjen for rugbrød er, at det bør indeholde mindst otte gram kost- fibre og højst otte gram fedt per 100 gram. Tallene er højere for rugbrød, fordi det har en meget høj fuldkornsprocent og dermed højere fiberindhold, og fordi nogle rugbrød indeholder mere fedt på grund af indholdet af sunde, olieholdige kerner.

Du bør også vurdere, hvor stor andel af kornet eller melet der er fuldkorn i forhold til raffineret mel. Jo tættere på 100 procent, jo bedre. Fuldkorn er hele kerner, knækkede kerner og fuldkornsmel, for eksempel grahamsmel.

I raffineret mel, eksempelvis almindelig lyst hvedemel, er kornets klid og kim sigtet fra. Mange brødproducenter er begyndt at deklarere fuldkornsprocenten på pakken, så det er muligt at sammenligne fuldkornsprocenten mellem forskellige grovbrød. Mindst 50 procent af kornet i et brød bør være fuldkorn. Det er ikke nok at se på fiberprocenten. Kostfibre er kun ét af flere sundhedsfremmende stoffer i fuldkorn, så fibre bør ikke erstatte fuldkorn.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #brød