Hvad er forskellen på hvedemel og fuldkornshvedemel?

Hvad er forskellen på almindeligt hvedemel og fuldkornshvedemel?
?

Jeg har læst i Samvirkes brevkasse, at det er ligegyldigt, hvilket mel man køber (konventionelt eller økologisk), når det gælder næringsindholdet. Kim- og skaldele bliver nemlig i alle tilfælde siet fra. Men så vidt jeg kan se af et produkt, jeg har købt i Superbrugsen, der hedder Mørdrupgård - økologisk hvedemel, indeholder dette produkt både kim og fine skaldele. Det sunde er ikke siet fra. Det er lige præcis årsagen til, at jeg køber melet.

Peter Spanggaard, Samsø

Svar fra Per Brændgaard

Hvis kimen og skaldelene ikke er sigtet fra, er der ikke tale om almindeligt hvedemel, men derimod fuldkornshvedemel.

Finhedsgraden af skaldelene afhænger af, hvor fine partikler de hele kerner er blevet malet ned til. Fuldkorn kan have ganske små partikler. Forskning tyder dog på, at grovere formaling med større partikler er sundere, blandt andet fordi det giver en langsomme optagelse i tarmen. De fleste fuldkornsprodukter er baseret på mel med fint fuldkornsmel, og det er formentlig ikke det bedste. Det er et aspekt, som møllerne bør begynde at forholde sig til. Vi kommer fremover til at skulle vurdere fuldkornsprodukter både på selve fuldkornsprocenten og på, hvor groft eller fint melet er malet. I praksis betyder det, at for eksempel kernerugbrød formentlig er sundere end mørkt rugbrød, selvom fuldkornsindholdet er det samme.

Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.

Se, hvad vi ellers skriver om: #ernæring og #fuldkorn