FOKUS
genbrug
Du sidder på din jernhest og er på vej op ad en bakke med en stigning, der nærmest giver associationer til en etape af Tour de France. Dine ben syrer, sveden driver på ryggen, og varmen samler sig på toppen af hovedet og klistrer håret til panden under cykelhjelmen. Dine håndflader knuger om styret, mens du sender lange blikke efter toppen af bakken. I et sekund kigger du ned på dine fødder, der okser i pedalerne, og da du øjeblikket efter kigger op igen, ser du ryggen af en cyklist.
Cyklisten er Bianca Bruhn Jensen. Hun ligner ikke en af cyklisterne iført lycra og hurtigbriller på en motionscykel, som du normalt bliver overhalet af. Hun ligner derimod enhver anden kvindelig cyklist på en damecykel. Men modsat mange andre damecykler er Bianca Bruhn Jensens cykel udstyret med en motor, der gør hende i stand til at overhale selv de hurtigste på cykelstien. Hun har nemlig en elcykel.
Bianca Bruhn Nielsen er langtfra den eneste med en elcykel. Tal fra brancheorganisationen Danske Cykelhandlere viser, at 21 procent af det samlede antal solgte cykler i 2021 var elcykler, hvilket er det højeste tal nogensinde. Den stigende interesse for elcykler afspejles også i antallet af kilometer, elcyklerne bliver luftet på cykelstierne. Ifølge Transportvaneundersøgelsen foretaget af Danmarks Tekniske Universitet (DTU) cyklede danskerne i 2021 255 mio. km på elcykel, og de 255 mio. km svarer til over 10 procent af den samlede cykeltrafik i Danmark. Til sammenligning cyklede danskerne i 2016 95 mio. km på elcykel.
Med en elcykel kan man komme hurtigt frem til eksempelvis arbejde, møder og sammenkomster uden at komme til at svede. Ved at lade elmotoren hjælpe til, når man cykler, bliver bakkerne udjævnet og modvinden reduceret til en frisk brise i håret. Elcyklister kan altså nå langt, uden at turen føles uoverkommelig. Ifølge landsformand for Cyklistforbundet Jens Peter Hansen er det netop friheden, som følger med elcykling, der er en af årsagerne til elcyklens stigende popularitet:
»Elcyklister har friheden til at bevæge sig, når og hvorhen de vil uden at være afhængige af rutens distance, køreplaner, trafikpropper og p-pladser,« forklarer Jens Peter Hansen.
Friheden kan Bianca Bruhn Jensen nikke genkendende til. Elmotoren giver hende det ekstra skub, der skal til for at få hende op på cyklen:
»Jeg kommer længere omkring, end jeg nogensinde ville gøre på en almindelig cykel. I kraft af at cyklen er på el, giver den mig mere frihed. Jeg behøver ikke at tænke, at det er et problem, at der er langt til det sted, jeg skal hen,« siger Bianca Bruhn Nielsen.
Bianca Bruhn Jensens fik sin elcykel sidste år. Hendes cykel med rugbrødsmotor, som hun havde brugt hidtil, blev erstattet af en sort Mustang elcykel, og elcyklen skulle vise sig for alvor at vække hendes cykelglæde. Hun kan blandt andet bruge sin elcykel, når hun skal handle ind eller en tur på planteskolen, uden at bekymre sig om parkering, lange distancer eller stejle bakker. Elmotoren gør tværtimod cykelturen til en leg for Bianca Bruhn Jensen, og oftest sætter hun sig op på cyklen for fornøjelsens skyld:
»Min elcykel er mega sjov at køre på. Når vejret er godt, får jeg lidt gang i benene på cykelturen, og når bakkerne ikke dræber mig, bliver jeg helt glad indeni, « forklarer Bianca Bruhn Jensen.
Når Bianca Bruhn Jensen hopper op på elcyklen, cykler hun typisk mellem 15 og 25 kilometer, og turene fører hende ofte forbi smukke skovområder eller små hyggelige byer nær Silkeborg, hvor hun bor. Den lykkelige følelse, som cykelturene giver Bianca Bruhn Jensen, er ifølge overlæge på Rigshospitalet Bente Klarlund Pedersen en helt naturlig reaktion på motion. Når vi bevæger os, bliver vores humør automatisk bedre, og vi er i mindre risiko for at få psykiske sygdomme:
»Cykling og fysisk aktivitet i det hele taget er angst- og stressdæmpende, nedsætter risikoen for depression, og generelt får man et mere stabilt og bedre humør,« siger Bente Klarlund Pedersen.
»Min elcykel er mega sjov at køre på. Når vejret er godt, får jeg lidt gang i benene på cykelturen, og når bakkerne ikke dræber mig, bliver jeg helt glad indeni.«Bianca Bruhn Jensen.
38 procent af elcyklisterne har udskiftet bilen eller motorcyklen med elcykel, når det gælder turen til og fra arbejde. Det viser en undersøgelse foretaget af Userneeds for Ingeniørforeningen IDA. En af grundene til at bilen er blevet udskiftet med elcyklen, kan være, at elcyklen er et billigere alternativ til bilen. Ifølge Jens Peter Hansen fra Cyklistforbundet koster elcyklen ca. 9 øre per kilometer i el. Sammenligner man blot kilometersprisen, er elcyklens kilometerpris er altså en del lavere end bilens kilometerpris, som ifølge FDM er ca. 3-3,20 kroner per kilometer. Ifølge Bente Klarlund Pedersen kan elcyklens stigende popularitet også skyldes, at elcyklen rammer en målgruppe, som den almindelige cykel ikke kan:
»Elcyklen kan gøre det nemmere for de mennesker, som normalt ikke ville cykle på grund af for lange distancer, alderdom eller dårlig kondition, at vælge cyklen frem for bilen,« siger Bente Klarlund Pedersen.
Inden Bianca Bruhn Jensen fik en elcykel, undgik hun typisk lange ture, og synet af stejle bakker kunne få hende til at vende om på cyklen. Det sker ikke i dag.
Elcyklen kan være udstyret med en forhjulsmotor, baghjulsmotor eller centermotor:
Kilde: Coop Shopping
Når du ser en cyklist på en elcykel, kan du måske undres over, om en tur på elcyklen overhovedet giver motion. Men selvom det med hjælp fra motoren ikke er lige så hårdt at cykle på elcykel, som det ville være at cykle på en almindelig cykel, giver elcyklen ifølge Bente Klarlund Pedersen stadig god motion:
»Hvis man får pulsen op svarende til, at man går i rask tempo, kan man helt klart bruge elcykling som motionsform. Uanset om cyklen har motor eller ej, er det altid bedre for sundheden at cykle end at lade være,« forklarer Bente Klarlund Pedersen.
Spørger man Jens Peter Hansen fra Cyklistforbundet, er sundhedseffekten af elcykling den samme som ved almindelig cykling:
»Med en elcykel cykler man hurtigere, længere og oftere. Per kilometer vurderes sundhedseffekten af elcykling at være 80 procent af almindelig cykling, men den lavere sundhedseffekt opvejes af, at man cykler oftere og længere på en elcykel,« siger Jens Peter Hansen.
Inden Bianca Bruhn Jensen fik en elcykel, undgik hun typisk lange ture, og synet af stejle bakker kunne få hende til at vende om på cyklen. I dag er der ingen stejle bakker, som kan sætte en stopper for hende. Hun holder derimod af at cykle hurtigt og give motionscyklister kamp til stregen:
»Jeg bor i et område med mange motionscyklister, der er i god form, og som cykler meget hurtigt. Det sjoveste ved at cykle på elcykel er faktisk at kunne give dem baghjul,« siger Bianca Bruhn Jensen grinende.
Mustang elcykler kører typisk 45-90 km pr. opladning, men mange faktorer har betydning for batteriets rækkevidde:
Kilde: Forbrugerrådet Tænk
Se og køb elcykler fra Coop Shopping her
Denne artikel er sponsoreret og lavet i samarbejde med Coop Shopping - Cykler.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10