Holder økologiske bananer bedre i køleskabet?

Får konventionelle bananaer lettere køleskader end økologiske?
?

Jeg køber normalt økologiske bananer, og de holder sig uden problemer 10-14 dage i køleskab. Jeg har ikke prøvet længere tid, da bananerne så er blevet spist. Forleden dag kunne jeg pludselig ikke få økologiske bananer, og jeg købte meget modvilligt konventionelt dyrkede og sprøjtede bananer. Efter et døgn begyndte bananerne at blive brune, det sker ikke med økologiske bananer.

Søren Strømøe, København

Svar fra Winnie From Thesbøl

Bananer – økologiske eller konventionelle – holder sig længst ved en temperatur på +12-14 grader. Den temperatur er der ikke ret mange steder i en moderne bolig. Du siger, at du har held med at opbevare bananer i køleskab i 10-14 dage. Det er rigtig lang tid. Derfor har jeg mistanke om, at din køleskabstemperatur er væsentlig højere end de ca. +5 grader, som er normalt i et køleskab.

Bananer får nemt køleskader. Skaderne viser sig ved, at overfladen er grå, bananerne vil ikke blive bløde, og de udvikler ikke smag, idet stivelsen ikke omdannes til sukker. Bananer bliver hurtigt modne og overmodne ved stuetemperatur. Særligt hvis de ligger sammen med æbler i frugtskålen, for de er meget modtagelige for modningsgassen ethylen, som især æbler afgiver. Men så er der ikke andet at gøre end at købe bananer noget oftere.

Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.

Se, hvad vi ellers skriver om: #opbevaring, #køleskab og #bananer