Hold demensen fra døren

Selv om 80 procent af risikoen for at udvikle Alzheimers er bestemt af de gener, vi er født med, er det stadig vigtigt at holde sig selv og hjernen så fit som muligt.
FAKTA OM ALZHEIMERS
Tidligere troede man, at Alzheimers og de andre demenssygdomme var noget, som kom automatisk med alderen, men nu ved man, at det er sygdomme på linje med blodpropper og kræft.
Alle mennesker har amyloid i hjernen - det er et protein, som hjernecellerne bruger til at skabe de vigtige netværk mellem hinanden. Amyloid bliver nedbrudt ved hjælp af enzymer, men når man har Alzheimers sygdom, bliver de nedbrudt via en anden slags enzymer end normalt, og affaldet ( betaamyloid) fra denne nedbrydning kan hjernen ikke skille sig af med.Betaamyloid er giftigt og nedbryder langsomt hjernecellerne og netværket mellem dem. Alzheimers sygdom er dødelig, og gennemsnitslevetiden fra diagnosen er stillet, er ca. otte år, men kan variere meget.
Alzheimers er langt den største demenssygdom og rammer 60-70 procent af alle demente.
I Danmark er der ca. 80.000 demente, I år 2040 regner man med, at der vil være 125.000 demente i Danmark, fordi antallet stiger, efterhånden som vi bliver ældre.
Hjernescanninger af amerikanske nonner har vist, at en del faktisk var ret hårdt angrebet af Alzheimers sygdom i hjernen, uden at de var mærket af sygdommen.
»På grund af deres sunde levevis og intellektuelle reserver, så har nonnerne flere netværk mellem deres hjerneceller - de er ganske enkelt koblet bedre sammen, « forklarer Steen Hasselbalch, overlæge på Rigshospitalets Hukommelsesklinik og næstformand i Alzheimerforeningen.
Nonner er ofte temmelig højtuddannede, og det har også betydning for, hvor tidligt Alzheimers viser sig.
» Når man undersøger mennesker, der har de samme symptomer på demens, og altså virker, som om de er lige hårdt ramt af sygdommen, så viser scanningerne, at de veluddannede har meget mere af det giftige betaamyloid, som findes i hjernen hos Alzheimers patienter, end de lavtuddannede.De har simpelthen gået med sygdommen i længere tid, uden at den har kunnet mærkes, « forklarer Steen Hasselbalch.
SYGDOMMEN KAN SES
Tidligere har forskerne ofte kun kunnet se, hvor hårdt hjernen var angrebet af Alzheimers sygdom, efter at patienten var død. Men en ny type scanning kan faktisk vise, hvor meget betaamyloid der reelt findes i hjernen.
»Indtil videre bruger vi kun scanningen i forskningssammenhæng. Men vi håber at få lov til at udføre scanninger af patienter i løbet af 2009. Der er nok udenlandske resultater, der siger god for metoden, men sporstoffet er temmelig kostbart,« forklarer Steen Hasselbalch.
Den ny type scanninger vil være en kæmpehjælp både i forskningen, og i de tilfælde, hvor lægerne er i tvivl om diagnosen.